Ελλάδα – Τουρκία: Σύντομη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται να είναι προσηλωμένες στην πολιτική βούληση για την εξομάλυνση των σχέσεων. Σε μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη, οι δύο ηγέτες έκαναν ένα βήμα παραπάνω με τη συμφωνία για τον οδικό χάρτη και τον πολιτικό διάλογο. Ωστόσο, παρά τη συνεργασία σε αυτά τα θέματα, οι δύο άνδρες διατήρησαν τις θέσεις τους σχετικά με το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός καθιστώντας σαφές ότι οποιαδήποτε λύση θα προέλθει από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Το ανώτατο υπουργικό συμβούλιο των δύο χωρών θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει την επανέναρξη της συνεργασίας του Λιμενικού Σωματείου της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και απευθείας επαφές μεταξύ των υπουργών Μετανάστευσης και δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ενός παγκόσμιου συμμαχικού σχήματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Επιπλέον, καταδεικνύοντας την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα αποδίδει σε υψηλότερους ρυθμούς από αυτούς της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε προτεραιότητα σε ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια συνεργασία, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα πρόσφατα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, για να συζητήσουν το ζήτημα της οπαδικής βίας και της αντιμετώπισής της.

Η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε με επαφές του με αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον οποίο συζήτησαν για το Κυπριακό.

δειτε ακομα