Η Γερμανία ενισχύει τους συνοριακούς ελέγχους στα χερσαία σύνορα της, προχωρώντας σε άμεσες απελάσεις αιτούντων άσυλο με ποινικό παρελθόν και αυξάνοντας τις απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, επιστρέφοντας τους αιτούντες στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ.
Στη σχετική κίνηση, η Ελλάδα, σε συνεργασία με Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Μάλτα, εκφράζει την αντίθεσή της στις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι παραβιάζουν τη συνθήκη Σένγκεν.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί πιέσεις όπως στο παρελθόν, προσπαθώντας να συγχρονίσει τις κινήσεις της με άλλες χώρες που μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες.
Η χώρα μας, σε συνεργασία με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στη Γερμανία καθώς οι νέοι κανονισμοί οδηγούν σε κλείσιμο των συνόρων. Αυτές οι κινήσεις στοχεύουν στην αποτροπή ενός ντόμινο εξελίξεων που θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, να ακολουθήσουν ανάλογες πρακτικές.
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι και η Ολλανδία ετοιμάζεται να υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές. Με τη θέσπιση ενός νέου μορατόριουμ, η Γερμανία εισάγει μέτρα που κλείνουν τα σύνορα και επιταχύνουν τις διαδικασίες απελάσεων, χρησιμοποιώντας ακόμα και τεχνητή νοημοσύνη για τους ελέγχους. Η Αθήνα ζητά επίσης μια αύξηση των κονδυλίων προς την Τουρκία, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση.
Μαθαίνουμε ότι η Πολωνία, όπως και οι άλλες χώρες του Βίσεγκραντ, δεν έχει προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα στα ζητήματα προσφύγων και μεταναστών. Επιπλέον, η κυβέρνηση του εθνικιστή Βίλντερς στην Ολλανδία προγραμματίζει να κηρύξει «κρίση ασύλου», επιτρέποντας στις αρχές να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς έγκριση από τη Βουλή, εξαιρώντας εαυτόν από το κοινό σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση.