Εκλογές στην Ευρώπη: Ο τρόπος διεξαγωγής θα αποφασιστεί από το Μαξίμου

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024 σε όλη την Ευρώπη.

Μετά από περίπου ένα χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές, αυτές οι ευρωεκλογές αναμένεται να αποτελέσουν το πρώτο σοβαρό θεσμικό τεστ για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταδείξει την απόλυτη υπεροχή της στο κέντρο. Για την αντιπολίτευση γενικά, η κατάσταση είναι δύσκολη, με δεδομένο το μεγάλο χάσμα που τη χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, όπως έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

O ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς και να αναστρέψει τη φθίνουσα πορεία του, ενώ το ΠΑΣΟΚ βλέπει αυτήν την ευκαιρία να επανεμφανιστεί ως αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας και το ΚΚΕ επιθυμεί να αυξήσει την επιρροή του.

Τώρα όλοι περιμένουν την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι θα γίνουν εκλογές με σταυρό προτίμησης, οπότε η πρόταση επαναφοράς του συστήματος των λιστών δεν έχει συζητηθεί.

Για τη διεξαγωγή των εκλογών, εξετάζονται δύο ενδεχόμενα: η χώρα να χωριστεί σε περιφέρειες ή να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα ενός ψηφοδελτίου για όλη τη χώρα. Στην πρώτη περίπτωση, οι έδρες θα κατανεμηθούν βάσει του πληθυσμού, κάτι που θα απαιτήσει μια ειδική μελέτη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει λόγος για τυχόν συνταγματικά ζητήματα που θα προκύψουν από το να εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές όλες τις περιφέρειες και όχι μόνο την Κρήτη ή την Πελοπόννησο.

Η κατανομή των εδρών θα επηρεάσει σίγουρα την ισχύ των κομμάτων. Σε τοπικό επίπεδο, αναμένεται να υπάρξει κινητοποίηση, καθώς οι εκλογές θα μοιάζουν πολύ με τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

Αυτό δεν θα συμβεί, όμως, αν το υφιστάμενο σύστημα παραμείνει σε ισχύ.

Για άλλη μια φορά, θα επικρατήσει το star system, εμποδίζοντας την εκλογή ικανών υποψηφίων με μακρά ιστορία συμμετοχής στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτό ήταν το κύριο επιχείρημα πολλών κυβερνητικών αξιωματούχων και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων από την αρχή. Σχετικά με τις εκλογές και τα 21 άτομα που θα εκλεγούν για τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι θεωρείται “κατάλληλο” αυτήν τη στιγμή για κάθε κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία πάλεψε με “αντάρτες” στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και παρόμοιες συλλογικές ενώσεις είναι πιθανό να προκληθούν με την καταμερισμό των εκλογικών περιφερειών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα