Εκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μέθοδο επιστολικής ψήφου

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσφέρει μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα με την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες που ζουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις επόμενες ευρωεκλογές και θα επιτρέπουν τη σταυροφορία προκειμένου να εκλεγούν ευρωβουλευτές σε εθνική, ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Νίκη Κεραμέως και Θεόδωρος Λιβάνιος αφορούν όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους, και αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά το μοντέλο της επιστολικής ψήφου που θα απευθύνεται.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο στόχος είναι να επιτραπεί σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης, να ψηφίζουν χωρίς την υποχρέωση να ταξιδεύουν για να πάνε σε κάποιο εκλογικό κέντρο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει χωρίς να κάνει χιλιόμετρα. Θα ψηφίζει από το γραφείο του, από το σπίτι του. Την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους πολίτες μας εντός Ελλάδας και θα τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν ενώ μπορεί να μην έχουν την δυνατότητα να πάνε”.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από τέσσερις άξονες, ενόψει των ευρωεκλογών, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Νίκης Κεραμέως και Θεόδωρου Λιβάνιου: εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης των ΑμΕΑ στον προεκλογικό διάλογο.

Η επιστολική ψήφος που προβλέπεται, αναφέρεται σε ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα, και διευκολύνει τη διαδικασία ψηφοφορίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα