Εκλογές 2023: Τι ζήτησε ο Σαρμάς προς τους υπουργούς στην πρώτη συνεδρίαση

Στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς εξέφρασε την επιθυμία του για τη διατήρηση της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας στη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη πολιτικά και κομματικά. Επίσης, περιέγραψε την πρώτη συνεδρίαση ως την επισημάνθηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα τεθούν προτεραιότητες και κατευθύνσεις.

Ειδικότερα, ο κ.Σαρμάς, τόνισε: «Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε το υπουργεία σας να δώσω ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές πριν το αυριανό υπουργικό συμβούλιο όπου θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική που δεν είναι κανονική αλλά για μερικές εβδομάδες όπως απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και προεδρεύεται από έναν εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστικών. ΤΟ ίδιον της δικαστικής εξουσίας είναι η αμεροληψία και η ανεξαρτησία. Για να ορίσει το Σύνταγμα έτσι σημαίνει ότι θέλει μια κυβέρνηση ανεξάρτητη πολιτικά και κομματικά κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως να σταθμίζουμε τις πράξεις μας γιατί είναι εύκολο η πράξη να θεωρείται ως μη έχουσα πολιτικό χααρκτήρα, ωστε να μην στοιχειοθετείται ότι αποτελούν παρέμβαση υπέρ της μίας ή της άλλης πολιτικής παράταξης στην προεκλογική περίοδο που είναι σε εξέλιξη.

Οι υπηρεσιακοί υπουργοί, παρέλαβαν τα καθήκοντά τους στα υπουργεία.

Νωρίτερα έγινε η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τον επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο. Αφού όλοι οι υπουργοί ορκίστηκαν, υπέγραψαν για τη λήψη των καθηκόντων τους και ακολούθησαν το νέο τους υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου.

δειτε ακομα