Εκλογές 2023: Οι προτάσεις των κομμάτων για το προεδρείο της Βουλής

Οι προτάσεις για το νέο προεδρείο της Βουλής μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 αποστάλθηκαν από τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Αναμένεται επίσης η πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα ως Πρόεδρο της Βουλής, τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη ως πρώτο αντιπρόεδρο, τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου ως δεύτερο αντιπρόεδρο και τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα ως τρίτο αντιπρόεδρο. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προτείνει τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη για δεύτερο αντιπρόεδρο, θέση που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή ο Δημήτρης Βίτσας που δεν εξελέγη.

Για τη θέση του έκτου αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προτείνει τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προτείνει τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα για τη θέση του έβδομου αντιπροέδρου, θέση που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή ο Απόστολος Αβδελάς που δεν εξελέγη.

Η εκλογή του προεδρείου της Βουλής έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, καθώς δεν τελεσφόρησαν οι προβλεπόμενες διερευνητικές εντολές και προκήρυξης νέων εκλογών για τις 25 Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

δειτε ακομα