Εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στην Ολομέλεια της Βουλής

Σήμερα το μεσημέρι, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θεσπίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επιστολική ψήφο ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Το νομοσχέδιο δεν παρέχει δικαίωμα ψήφου, αλλά διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου για όλους τους Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου, είτε ζουν στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα και εκφράζουν αυτήν την επιθυμία. Μετά την ιστορικά χαμηλή συμμετοχή των εκλογέων στις ευρωεκλογές του 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν την επιστολική ψήφο για τη διευκόλυνση των εκλογέων και την αύξηση της συμμετοχής.

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αυτό έλαβε αρχική συγκατάθεση από τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το κόμμα ΚΚΕ και η Νίκη αντιτάχθηκαν. Άλλα κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν επιφυλάξεις και περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο πριν λάβουν θέση στην Ολομέλεια. Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να πραγματοποιηθούν έως και τρεις συνεδριάσεις, διότι αναμένεται η συμμετοχή πολλών βουλευτών στη συζήτηση, με προβλεπόμενες παρεμβάσεις από πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη.

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο χαρακτηρίζοντάς την ως μια ιστορική μεταρρύθμιση για τη χώρα, που ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών, ειδικά των απόδημων Ελλήνων, στις εκλογές. Εξέφρασε επίσης χαρά για την ευρεία πλειοψηφία που συγκεντρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εξέφρασε την πρόθεσή του να υποστηρίξει την πρωτοβουλία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα