Δυνατές διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

Οι συζητήσεις για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ είναι πολύπλοκες λόγω των οικονομικών περιορισμών. Ακόμα και τα σχέδια που έχουν θέσει οι δημόσιες αρχές πρέπει να τηρούν τον προϋπολογισμό μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Η διαπραγμάτευση για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ έχει αναμείξει τη ΓΔΑΕΕ με την κοινοπραξία TKMS – Thales Netherlands. Παρά τις καθυστερήσεις, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα πιθανότητες επιτυχούς ολοκλήρωσης.

Το κύριο πρόβλημα αφορά τις οικονομικές πτυχές του προγράμματος. Το κόστος έχει ξεφύγει από τον αρχικό σχεδιασμό, φτάνοντας στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν, με το κόστος να παραμένει κρίσιμο θέμα.

Η επιλογή των ναυπηγείων είναι σημαντική και τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας έχουν υποβάλει προσφορές. Αναμένεται να ληφθεί απόφαση με βάση την επάρκεια και την εμπειρία τους.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ναυπηγεία στην Ευρώπη ανοίγει τις πιθανότητες για νέες αγορές. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά περιορίζουν τις επενδύσεις, ακόμα και αν είναι επωφελείς για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πιθανότητα αγοράς μιας τέταρτης φρεγάτας, ενισχύοντας την τοποθέτηση της χώρας μας στον τομέα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα