Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τον ανέδειξε σε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια σε πρωθυπουργό, φέρνει πλέον εμφανή αποτελέσματα. Η Δεξιά πτέρυγα του κόμματος εκφράζει σημαντική δυσαρέσκεια απέναντι στις πολιτικές του.
Παρά τις προσθήκες στελεχών από τη σκληρή δεξιά στην κυβέρνηση, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης, αρκετοί, ιδιαίτερα από τη Σαμαρική πτέρυγα, θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους.
Πρόσφατα, 51 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που δείχνει πόσο βαθιά είναι η απογοήτευσή τους. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί σφοδρή κριτική, ιδίως στη Βουλή για τις τροπολογίες σχετικά με τους μετανάστες, ενισχύοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ, έχει εκφράσει ανησυχίες για θέματα κράτους δικαίου, όπως οι υποκλοπές. Η κοινή στάση των δύο πρώην ηγετών μπορεί να οδηγήσει σε νέες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης στο μέλλον.
Η Δεξιά πτέρυγα καταδικάζει Μητσοτάκη κυρίως για τα ζητήματα της καθημερινότητας. Η ακρίβεια, οι φυσικές καταστροφές και η υγειονομική κατάσταση αναδείχθηκαν ως κύρια σημεία κριτικής.
Εν όψει των ευρωεκλογών, παραμένει άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η δυσαρέσκεια. Οι αυξανόμενες επιδόσεις του Κυριάκου Βελόπουλου ίσως προσελκύσουν κάποιους ψηφοφόρους, αν και οι αντιφάσεις του είναι ανασταλτικός παράγοντας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώην υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Αφροδίτη Λατινοπούλου, έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον. Εκμεταλλευόμενη την άνοδο της ακροδεξιάς διεθνώς και την υποστήριξη από τον δεξιό χώρο της ΝΔ, αμφισβητεί τον Μητσοτάκη και τονίζει τον «αντισυστημικό» της λόγο.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα υψηλότερα ποσοστά της εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Λακωνία και η Αργολίδα, παραδοσιακά προπύργια της ΝΔ.