Δημοσκόπηση ALCO Alpha: «Δεύτερη ευκαιρία» στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha, το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν επιθυμεί κυβέρνηση ηττημένων.

Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε σε 6,2 μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να επανασυσπειρώνεται και την αξιωματική αντιπολίτευση να εμφανίζει μόνο οριακά κέρδη. Μειώθηκαν επίσης οι αναποφάσιστοι, κάτι που εξηγεί την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ κέρδισε 3,2 μονάδες σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει αύξηση 0,6 μονάδας. Η συσπείρωση της ΝΔ μειώθηκε από 77% τον Φεβρουάριο σε 68% μετά τα Τέμπη, ενώ πλέον μετράται στο 74%, σχεδόν εξαλείφοντας τις δημοσκοπικές απώλειες που είχε εμφανίσει λόγω της τραγωδίας.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει κάτω από το 9% (8,9%) καταγράφοντας απώλειες 0,4 μονάδων. Καταγράφεται άνοδος μόνο στο κόμμα Βαρουφάκη που ανέβηκε στο 3,7% από το 3,4% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο.

Σημαντικός δείκτης είναι η «δεύτερη ευκαιρία» στην διακυβέρνηση, δηλαδή οι προτιμήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στην περίπτωση που δοθεί δεύτερη τετραετία στον καθένα από αυτούς. Συγκεκριμένα, το 36% θέλει να δοθεί δεύτερη τετραετία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει 26%, που είναι το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματός του. Τέλος, υπάρχει 11,7% αναποφάσιστων.

Το 62% των ερωτηθέντων επιθυμεί δεύτερες εκλογές ακόμα και αν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαΐου. Η απλή αναλογική ως μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας θεωρείται από το 25% (από 30% τον Μάρτιο). Το 51% αντιτίθεται στην «κυβέρνηση ηττημένων».

δειτε ακομα