Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θέλει περισσότερη ευρωπαϊκή ανάμειξη στην επίλυση του Κυπριακού

Στη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος επιθυμεί πιο άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού εδώ και δεκαετίες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η επίλυσή του επηρεάζει την ΕΕ σε πολλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χριστοδουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών και στην επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τον κυπριακό λαό. Επιπλέον, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και πρότεινε τη στήριξη τομέων όπως η ναυτιλία, που έχουν αισθανθεί τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Τέλος, ο Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει ενισχύσει τη σημασία της ευρωπαϊκής ανάμειξης στην επίλυση του Κυπριακού και προέτρεψε την ΕΕ να συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στις προσπάθειές της για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

δειτε ακομα