Ατομικό συμφέρον, Κέντρο και κυριαρχία του Μητσοτάκη

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές εξετάστηκε και αναλύθηκε από διάφορες προοπτικές. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε αυτή την εκλογική επιτυχία με τη χρήση της θεωρίας της Δημόσιας Επιλογής, η οποία αναλύει τη σχέση ανάμεσα στην πολιτική, το κράτος και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Για να εξηγήσουμε την συμπεριφορά των ψηφοφόρων, χρησιμοποιούμε την οικονομική επιστήμη, που αναλύει την κατανομή των πόρων και τη συμπεριφορά στην αγορά. Η οικονομική επιστήμη μας βοηθάει να καταλάβουμε τα απορρέοντα κόστη και οφέλη των ατομικών επιλογών και να αναλύσουμε τις επιπτώσεις των πολιτικών αποφάσεων.

Η σχολή της Δημόσιας Επιλογής αμφισβητεί την αμεροληψία των δημόσιων αποφάσεων, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην πολιτική σφαίρα επηρεάζονται από το ατομικό συμφέρον. Έτσι, η επιλογή του ψηφοφόρου κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής διαδικασίας επηρεάζεται από την επιθυμία του για την προώθηση των προσωπικών του συμφερόντων.

Με βάση αυτή τη θεωρία, το κυνήγι των ψηφοφόρων πρέπει να γίνεται στο μεσαίο χώρο, προσελκύοντας τους αμερόληπτους και αμφότερων των ακρών ψηφοφόρους. Επίσης, οι πολιτικοί στόχοι των κομμάτων είναι η εκλογή τους και η εφαρμογή του προγράμματός τους για την απόκτηση εξουσίας.

Γενικά, η σχολή της Δημόσιας Επιλογής μας βοηθά να κατανοήσουμε τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων και να εξηγήσουμε τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα