Η αντιφατική «συγγνώμη» του Τσίπρα

Με την εκφραστική φράση “mea culpa” και μια αντιφατική δήλωση, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποποιείται την απλή αναλογική που ίδιος εισήγαγε ως εκλογικό σύστημα στις πρόσφατες εκλογές. Με ένα “λάθος μου” στα λατινικά και με τη μεταφορά των ευθυνών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που κατά τον κ. Τσίπρα, “έκαψε την απλή αναλογική”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ωστόσο, είναι σαφές ότι με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει την ευθύνη της αποτυχίας, ενώ ταυτόχρονα επιρρίπτει την ευθύνη στον κ. Ανδρουλάκη. Σε μια συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε την απλή αναλογική “λάθος μου”, λέγοντας ότι αυτή “λειτούργησε ουσιαστικά ως μια προοπτική διασποράς των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης”.

Πέρα ​​από αυτήν την έμμεση αναφορά στην ιδέα της “προοδευτικής διακυβέρνησης”, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν πραγματοποιήθηκε. “Έχω την ευθύνη, δεν έκρυψα”, είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στα άλλα κόμματα του προοδευτικού φάσματος που το απέρριψαν. Εστιάζοντας κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και το Μέρα25, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απογοήτευσή του: “Εμείς υποστηρίξαμε την επιλογή μας που κάναμε το 2016, τα άλλα κόμματα του προοδευτικού φάσματος μας γύρισαν την πλάτη”. Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα κριτικός, λέγοντας: “Ο κ. Ανδρουλάκης ουσιαστικά ‘έκαψε’ την απλή αναλογική”. Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν έντονη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα, με τη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, κ. Άκης Σκέρτσος, τονίζει ότι “ο κ. Τσίπρας απόψε στον ΣΚΑΪ, μιλώντας για τη “νάρκη” της απλής αναλογικής που αναδείχθηκε από τους πολίτες, αναγνωρίζει ένα μόνο από τα πολλά mea culpa που οφείλει στην ελληνική κοινωνία”. Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, “αν ο κ. Τσίπρας είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ευθυνών και των τεράστιων λαθών του που απειλούν την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία, θα είχε πει τουλάχιστον άλλα 2 mea culpa. Το πρώτο, για τη σιωπηρή υποστήριξη που παρείχε στον φαινόμενο Κασιδιάρη, εκμεταλλευόμενος την αντισυστημική ψήφο. Ευτυχώς, η Νέα Δημοκρατία επέμεινε και απέτρεψε για δεύτερη φορά την είσοδο του Κασιδιάρη στη Βουλή. Το δεύτερο, για τις επιλογές του στη Ροδόπη και την Ξάνθη, που συμβαδίζουν με την πιο ακραία αντιελληνική προπαγάνδα. Ο κ. Τσίπρας, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν τους δεσμούς των υποψηφίων του με τους κύκλους που οραματίζονται μια “γαλάζια πατρίδα” μέσα στο βαθύ τουρκικό κράτος, επιμένει να καλύπτει μέχρι σήμερα τον κ. Ζειμπέκ, τον κ. Φερχάτ και τον κ. Φίλη, ο οποίος μιλά ανοιχτά, χωρίς να αρνείται, για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Στις 25 Ιουνίου, οι πολίτες θα δώσουν τη δική τους απάντηση. Κανένας υπεύθυνος δημοκρατικός πολίτης δεν ανέχεται παιχνίδια με τη Δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία”. Σαφώς αποδοκιμάζεται η δήλωση του Αλ. Τσίπρα από το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

“Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το μερίδιο ευθύνης του για την αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και την αποδοκιμασία των πολιτών προς την άτολμη και αξιολύπητη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ”, αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, προσθέτοντας ότι “δεν μας ξαφνιάζει, καθώς ποτέ δεν έκανε την αυτοκριτική του για την ήττα του από τη Νέα Δημοκρατία το 2019, όταν ο χάρτης βάφτηκε μπλε στις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές”. Σύμφωνα με τον Χαριλάο Τρικούπη, ο κ. Τσίπρας “ήθελε το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα βολικό παράρτημα”.

δειτε ακομα