Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Φίλη και Συρίγο για το ΕΣΥ

Σε ιδιαίτερα έντονη αντιπαράθεση για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) το 2019, ο πρώην υφυπουργός Άγγελος Συρίγος και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αντάλλαξαν απόψεις, με τον πρώτο να τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε μια προβληματική κατάσταση.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκπομπή του Attica, επισήμανε καταρχάς ότι «το σύστημα υγείας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία» και ότι τα χρήματα για αυτό «μπορούν να βρεθούν είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από αξιοποίηση κονδυλίων του προϋπολογισμού».

Αναφέρθηκε στην αγορά των F-35 και τόνισε ότι «θα κοστίσουν τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ», προτείνοντας να μην αγοραστούν και να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για την υγεία. Ο κ. Συρίγος πρόσθεσε ότι τα F-35 δεν αφορούν την Τουρκία αλλά τη Ρωσία και μπλέκουν την Ελλάδα σε μια αντιπαράθεση ως βέλος απέναντι στη Ρωσία.

Ο κ. Φίλης διαφώνησε και επεσήμανε ότι η Ένωση Δυτικής Ασφαλείας (ΝΑΤΟ) έχει αποφασίσει την αγορά των F-35 και δεν είναι δυνατόν να προτείνεται η ακύρωση αυτής της απόφασης. Ζήτησε επίσης από τον κ. Συρίγο να πει ότι η κατάσταση του ΕΣΥ το 2019 ήταν καλή.

Ωστόσο, ο κ. Συρίγος απάντησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2019 μια προβληματική κατάσταση, λέγοντας ότι από τα 17 Mirage 2000-5 που είχε η Ελλάδα, μόνο δύο πετούσαν, ενώ κανένα δεν είχε πυραύλους. Πρόσθεσε επίσης ότι είχαν αόρατα υποβρύχια με τορπίλες του 1980. Ο κ. Συρίγος κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση ώθησε την Τουρκία σε ενέργειες όπως στην πολύμηνη κρίση με το «Uruc Reis» από τον Ιούλιο του 2020 ως το τέλος της χρονιάς.

δειτε ακομα