Αναδιαμορφώνεται η εσωτερική αντιπολίτευση στον Κασσελάκη

Έχουμε γρήγορες εξελίξεις στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα κείμενο που 87 στελέχη του κόμματος υπέγραψαν (συμπεριλαμβανομένων 6 βουλευτών), εκφράζεται μια συνολική διαφωνία με τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη. Η εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται συγκεντρωμένη και ζητά αλλαγή στην πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναμένεται πλέον η συζήτηση να εξελιχθεί στην Κεντρική Επιτροπή της 7ης Ιουλίου ανάμεσα στον Κασσελάκη και τους 87 υπογράφοντες.

Οι κύριοι υπογράφοντες, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Γιαννούλης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Χρήστος Σπίρτζης, έχουν συνδέσει την πολιτική τους με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αντίθεσή τους ξεκινά από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, μη συμφωνώντας με την ερμηνεία του Κασσελάκη για την εκλογική επιτυχία. Υποστηρίζουν ότι, παρά τη μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, δεν ενισχύθηκε ο προοδευτικός χώρος γενικά. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι αντιθέτως παρατηρήθηκε αύξηση της αποχής και ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Στη συνέχεια, οι 87 εκφράζουν τη διαφωνία τους ως προς τις πολιτικές επιλογές του Κασσελάκη για τις συμμαχίες, υποστηρίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην ενότητα του προοδευτικού χώρου και επιμένοντας στη σημασία μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας. Επίσης, δίνουν έμφαση στην ανάγκη για συζήτηση στο κόμμα τους γύρω από τα εκλογικά αποτελέσματα και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Τονίζουν την αντίθεσή τους προς τα πειθαρχικά μέτρα και τις διαίρεσης πρακτικές, θεωρώντας ότι αυτές αντιβαίνουν στην κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος. Εξάλλου, επισημαίνουν τη σημασία της διαφάνειας και την ανεξαρτησία του κόμματός τους από οικονομικά συμφέροντα.

Τέλος, οι πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζουν την επιστολή των 87 στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, εκφράζοντας απορία για την στιγμή εισαγωγής της στο δημόσιο πεδίο. Τονίζει ότι ο διάλογος είναι καλοδεχούμενος, αλλά γίνεται αναρωτιούνται γιατί συνέβη αυτό πριν από τις σχετικές συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, στις 4/7 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7/7 η Κεντρική Επιτροπή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα