Αλλάζει ο τρόπος που λειτουργούν τα πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι πλέον νόμος του κράτους, καθώς εγκρίθηκε με 159 ψήφους υπέρ από την κυβερνητική πλειοψηφία και έναν ανεξάρτητο βουλευτή.

Η ψηφοφορία ήταν μακρά, με την αντιπολίτευση να αντιτίθεται κατά βάση στο νομοσχέδιο. Ωστόσο, ορισμένα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ ορισμένων αρθρωμάτων που θεωρούν ότι ενισχύουν τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε την ιστορική σημασία της αλλαγής αυτής και την ανάγκη για την εφαρμογή της. Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εκπαίδευση πρέπει να υποστεί μια ριζική αναδιάταξη για να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη.

Η αντιπολίτευση καταδίκασε το νομοσχέδιο και εξέφρασε αντίθεση για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία ότι η πρόταση αυτή θα επηρεάσει επίσης τα δημόσια πανεπιστήμια.

Οι προτάσεις των κομμάτων περιλαμβάνουν την προστασία του δημόσιου πανεπιστημίου και την απόρριψη των κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα