Σκουριές: Ανάπτυξη και Επένδυση για το Μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης

Η μετάβαση σε μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές, η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση και η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξήσει τη ζήτηση για κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός και το λίθιο. Αυτή η ευνοϊκή συγκυρία ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί μία από τις ελάχιστες επενδύσεις σε νέα μεταλλεία στρατηγικών ορυκτών στην Ευρώπη.

Αναφερόμαστε στο έργο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, μια φιλόδοξη επένδυση στον Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική. Αυτό το σχέδιο δεν ενδιαφέρει μόνο οικονομικά, αλλά και για το μέλλον της εξορυκτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, τη σχέση της με το περιβάλλον και τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα.

Με σημαντικά αποθέματα που το καθιστούν παγκόσμιο κοίτασμα χαλκού και χρυσού, το έργο στις Σκουριές αναμένεται να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, καθιστώντας την Ελλάδα έναν σημαντικό κόμβο μεταλλευτικών πόρων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2024 επενδύθηκαν γύρω στα 144 εκατομμύρια δολάρια στο έργο, το οποίο έχει προχωρήσει 76%. Οι εργασίες κατασκευής και χωματουργικών έργων προχωρούν βάσει προγραμματισμού, με στόχο το μεταλλείο να λειτουργήσει εμπορικά το δεύτερο μισό του 2025.

Η επένδυση μπορεί να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες εργοδότησης και να συνεισφέρει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Ήδη, κατά τη φάση κατασκευής έχουν δημιουργηθεί πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, με συνολικό αριθμό εργαζομένων να ξεπερνά τους 2.000. Αυτός ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί καθώς πλησιάζει η έναρξη λειτουργίας του μεταλλείου.

Η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών και αυστηρών περιβαλλοντικών προτύπων αναδεικνύει το έργο ως παράδειγμα βιώσιμης εξόρυξης. Η τεχνογνωσία που αποκτάται μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ενισχύοντας συνολικά τον κλάδο.

Επίσης, η πλήρης ανάπτυξη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα στην 3η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο στην Ε.Ε. Η παραγωγική δραστηριότητα θα μπορούσε να φτάσει σε αξία άνω των 11 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πολλές οικονομικές και κοινωνικές ωφέλειες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ήδη, η Ελληνικός Χρυσός είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με τον όγκο των δραστηριοτήτων να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί.

Τέλος, μέσω ενός προγράμματος κοινωνικών επενδύσεων ύψους 80 εκατ. δολαρίων, η Ελληνικός Χρυσός έχει δεσμευτεί σε στρατηγικά αναπτυξιακά έργα για τα επόμενα 25 χρόνια, προκειμένου να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Δήμου Αριστοτέλη, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα