Ορυκτά Καύσιμα: Η Ελλάδα στην Πρώτη Γραμμή της Αύξησης Εκπομπών το 2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 4% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα δυστυχώς δεν τα πήγε το ίδιο καλά, καθώς βρέθηκε ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, οι εκπομπές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,4%, τοποθετώντας τη πίσω μόνο από τη Μάλτα (+8,7%), τη Λιθουανία (+7,4%) και τη Λετονία (+5,6%), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα ανήκει σε μία από τις έξι χώρες της ΕΕ που αύξησαν τις εκπομπές τους, ενώ παράλληλα παρουσίασαν ανάπτυξη στο ΑΕΠ, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που είδαν μείωση στις εκπομπές τους, παρά την αύξηση του ΑΕΠ τους.

Η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές της κατά 1,4% αφήνοντας πίσω της μόνο τη Μάλτα, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ εκτιμήθηκαν σε 894 εκατομμύρια τόνους CO2 ισοδύναμου, μείωση 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (931 εκατομμύρια τόνοι). Το ΑΕΠ της ΕΕ παρέμεινε σχεδόν σταθερό, με μικρή αύξηση 0,3% συγκριτικά με πέρυσι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για τις εκπομπές αερίων σε τριμηνιαία βάση συνοδεύονται από κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, όπως το ΑΕΠ και η απασχόληση.

Αντίθετα, οι τομείς της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μειώσεις σε εκπομπές, με πτώση 12,6%, ενώ τα νοικοκυριά ακολούθησαν με μείωση 4,4%.

Ποιες χώρες είδαν μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου;

Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, 20 χώρες της ΕΕ παρουσίασαν μείωση στις εκπομπές τους, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2023. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-15,2%), τη Γερμανία (-6,7%) και το Βέλγιο (-6,0%).

Από αυτές τις 20 χώρες, 8 κατέγραψαν επίσης μείωση στο ΑΕΠ τους (Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία). Οι υπόλοιπες 12 (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Κροατία) μπόρεσαν να μειώσουν τις εκπομπές τους ενώ αύξησαν το ΑΕΠ τους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα