Μικροήπειρος: Η Γη ανάμεσα στον Καναδά και τη Γροιλανδία

Μια ομάδα επιστημόνων ανέφερε την ανακάλυψη μιας κρυμμένης υποθαλάσσιας μάζας γης, που βρίσκεται ανάμεσα στη Γροιλανδία και τον Καναδά, την οποία ονόμασαν «μικροήπειρο». Αυτό το χαρακτηριστικό σχηματίστηκε δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν, ως αποτέλεσμα τεκτονικών αλλαγών.

Η μελέτη του πώς δημιουργούνται οι μικροήπειροι μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την πρόληψη καταστροφών που σχετίζονται με σεισμούς. Η συγκεκριμένη μικροήπειρος βρίσκεται σε μια περίπλοκη ζώνη τεκτονικών πλακών στο Στενό Davis, που συνδέει τη θάλασσα του Λαμπραντόρ με τον κόλπο του Μπάφιν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κομμάτι ηπειρωτικού φλοιού πάχους 19–24 χιλιομέτρων και μήκους περίπου 400 χιλιομέτρων στον ωκεανό, το οποίο ονομάστηκε «πρωτομικροήπειρος του Στενού Ντέιβις». Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Gondwana Research. Οι γεωλόγοι δημιούργησαν ένα μοντέλο των τεκτονικών κινήσεων που συνέβησαν τα τελευταία 30 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της πρωτομικροήπειρου.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρωτομικροήπειροι είναι περιοχές με σχετικά παχύ ηπειρωτικό φλοιό, που χωρίζονται από τις μεγάλες ηπείρους με λεπτότερη ηπειρωτική λιθόσφαιρα. Αυτή η λιθόσφαιρα είναι το σκληρό, βραχώδες εξωτερικό κέλυφος του πλανήτη μας.

Η διαδικασία που οδήγησε στη ρήξη ανάμεσα στον Καναδά και τη Γροιλανδία ξεκίνησε πριν από περίπου 118 εκατομμύρια χρόνια. Η εξάπλωση του βυθού άρχισε πριν από 61 εκατομμύρια χρόνια, σταμάτησε μετά από 33 εκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα το σχηματισμό του Στενού Ντέιβις. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι κινήσεις του θαλάσσιου πυθμένα άλλαξαν κατεύθυνση κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της πρωτομικροήπερου.

Αυτή η έρευνα μπορεί να ρίξει φως στο πώς σχηματίζονται άλλες μικροήπειροι παγκοσμίως, όπως η μικροήπειρος Jan Mayen, η ανατολική Τασμανία και το Gulden Draak Knoll στα ανοικτά της Δυτικής Αυστραλίας.

«Η κατανόηση της διαδικασίας σχηματισμού αυτών των μικροηπείρων θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία της τεκτονικής κίνησης», δήλωσε ο Δρ. Jordan Phethean από το Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι στη Βρετανία, σε άρθρο του στο Phys.org.

Με πληροφορίες από Cosmos

δειτε ακομα

δειτε ακομα