Κρίση Νερού: Η Δραματική Έλλειψή Του για το 50% του Παγκόσμιου Πληθυσμού

Το πρόβλημα της λειψυδρίας και της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού εξελίσσεται σε μια σοβαρή κρίση, με τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται να είναι μεγαλύτερος από κάθε προηγούμενη εκτίμηση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, τουλάχιστον 4,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η αύξηση αυτή είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχε δώσει το 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNESCO.

Η επικεφαλής της έρευνας, Έστερ Γκρίνγουντ από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH), επισημαίνει ότι λείπουν ακόμη πληροφορίες που θα μας έδιναν πιο ακριβή εικόνα. “Προτού διαμορφώσουμε οριστικά στοιχεία, είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες καταγραφές μόλυνσης στο πόσιμο νερό. Οι αριθμοί μπορεί να είναι ακόμα πιο ανησυχητικοί”, αναφέρει.

Η μόλυνση του πόσιμου νερού μπορεί να προέρχεται από φυσικά αίτια, όπως είναι η δομή του εδάφους, όπου το 80% των περιπτώσεων με αρσενικό μπορεί να οφείλονται εκεί. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ρύποι προέρχονται από βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Δραματικές συνθήκες στις φτωχότερες χώρες

Δημιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα. Σε χώρες της Ασίας όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν ακατάλληλο νερό. Οι συνθήκες στην υποσαχάρια Αφρική είναι ακόμα πιο δραματικές, με το 80% του πληθυσμού να μη διαθέτει ασφαλή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ και στην Ωκεανία παρατηρούνται ελλείψεις, εκτός από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο τρόπος που διαμορφώνονται αυτά τα ευρήματα προήλθε από συνδυασμό προηγούμενων στοιχείων και σύγχρονων αναλύσεων μέσω δορυφορικών εικόνων και ερευνών σε νοικοκυριά. Όπως αναφέρει η Γκρίνγουντ, “τα στοιχεία αυτά συλλέγονται κάθε 5 ή 10 χρόνια, και μπορεί να δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις για την ποιότητα του νερού”.

Για υγιείς ενήλικες, η λοίμωξη από E.coli μπορεί να προκαλεί ήπια συμπτώματα, ενώ για ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές.

Καταστάσεις σε Ελλάδα, ΗΠΑ και ανεπτυγμένες χώρες

Σημαντικό είναι επίσης ότι ο υποκειμενικός φόβος μόλυνσης δεν πάντα αντανακλά την αντικειμενική κατάσταση. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, πάνω από το 50% του πληθυσμού φοβάται για μόλυνση από το νερό, ενώ στην πραγματικότητα, μόλις το 5% έχει παρουσιάσει προβλήματα. Ακόμη και στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες για την ποιότητα του νερού είναι έντονες, παρόλο που το γενικό κλίμα είναι ότι το πόσιμο νερό είναι ασφαλές.

Η Σάρα Γιανγκ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Midwestern, υπογραμμίζει ότι το ζήτημα των ανισοτήτων παραμένει και σε αναπτυγμένες χώρες, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές δίκτυο ύδρευσης. “Αυτές οι ανισότητες αναδεικνύουν μια μεγάλη εικόνα που δεν πρέπει να παραβλέψουμε”, καταλήγει.

Deutsche Welle

δειτε ακομα

δειτε ακομα