Το 2023 ήταν χρόνια καταστροφικών πυρκαγιών στον Καναδά, με αποτέλεσμα να έχουν καεί 150 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή το 4% των δασών της χώρας. Οι φωτιές αυτές ανάγκασαν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, οι σφοδρές φωτιές έχουν κατατάξει τον Καναδά στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε εκπομπές CO2, πίσω μόνο από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία. Ειδικότερα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι εκλύθηκαν περίπου 2.371 μεγατόνοι CO2 και μονοξειδίου του άνθρακα (CO) από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.
Η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν κάνει τις πυρκαγιές πιο συχνές και πιο έντονες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των δασών να αποθηκεύουν CO2. Ο Μπρένταν Μπερν, κύριος συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια οι πιο συχνές φωτιές μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της φυσικής ικανότητας των δασών να λειτουργούν ως δεξαμενές άνθρακα.
Οι καναδικές δασικές εκτάσεις, που εκτείνονται από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό, απορροφούν μεγάλες ποσότητες CO2, αλλά η αναγέννηση της βλάστησης μπορεί να απαιτήσει δεκαετίες μετά από μεγάλες φωτιές.
Για να αντισταθμίσει τη μείωση της απορρόφησης CO2 από τα δάση, η καναδική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, η χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40-45% έως το 2030, σε σχέση με το 2005.
Η ανθρώπινη παρέμβαση έχει επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, προκαλώντας αύξηση της έντασης και της συχνότητας των δασικών πυρκαγιών παγκοσμίως, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος. Αν και δεν παρατηρείται ακόμα εξαιρετικά έντονη δραστηριότητα πυρκαγιών στον Καναδά αυτή τη χρονιά, πολλές τουριστικές περιοχές όπως η Τζάσπερ έχουν πληγεί σοβαρά.