Εντυπωσιακές επενδύσεις που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ για την επεξεργασία αποβλήτων προανήγγειλε ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, μιλώντας στο ΟΤ κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ.
Η βελτίωση του τομέα επεξεργασίας αποβλήτων προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Με το νέο ΕΣΠΑ, διασφαλίζουμε χρηματοδότηση για σημαντικές μονάδες, με στόχο οι συμβάσεις να υπογραφούν το αργότερο το πρώτο δίμηνο του 2025. Περίπου 45 μονάδες θα ιδρυθούν σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας. Από τα 600 εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων, θα συνεισφέρει και ο ιδιωτικός τομέας μέσω ΣΔΙΤ. Το επενδυτικό σχέδιο για αυτές τις μονάδες φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Παρόλες τις καθυστερήσεις στο παρελθόν, πλέον οι διαδικασίες επιταχύνονται και αναμένονται κι άλλα έργα εντός του επόμενου εξαμήνου», ανέφερε, προσθέτοντας τη σημασία των μονάδων που θα καίνε απορρίμματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα χρησιμοποιείται κυρίως από την τσιμεντοβιομηχανία.
Το 2024 προβλέπεται η διεξαγωγή διαγωνισμών για 6 μονάδες, με στόχο η κατασκευή τους να ολοκληρωθεί από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2030. «Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει τον στόχο του ποσοστού ταφής κάτω από 10%», πρόσθεσε.
«Στην Αττική θα δημιουργηθούν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στον Πειραιά (Σχιστό) και μία που θα εξυπηρετεί την Κεντρική Αττική», τόνισε.
Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν 12 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, ενώ 19 βρίσκονται υπό κατασκευή. Απομένουν μόνο 4 έργα προς δημοπράτηση (ΣΔΙΤ Βορείου Αιγαίου, ΣΔΙΤ Νοτίου Αιγαίου, ΣΔΙΤ Κω-Καλύμνου, ΣΔΙΤ Στερεάς Ελλάδας).
Ο κύριος Γραφάκος εκτίμησε ότι έως το 2025 όλες οι συμβάσεις θα έχουν υπογραφεί και το επόμενο βήμα θα είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων.
Τέλος ταφής, καφέ κάδοι και σύστημα εγγυοδοσίας
«Το τέλος ταφής θα επιστρέφεται στους δήμους έτσι ώστε να τους ενθαρρύνει να προωθήσουν δράσεις ανακύκλωσης», δήλωσε, προαναγγέλλοντας την εφαρμογή ενός ενιαίου, πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές και αλουμινένιες φιάλες από το τέλος του 2025. «Αυτό θα σημαίνει τέλος 10 λεπτών για τα πλαστικά μπουκάλια», διευκρίνισε.
«Στους καφέ κάδους, όπου συσσωρεύονται πολλά απόβλητα, η χώρα μας είναι πίσω. Χρειαζόμαστε εντονότερη προώθηση της χρήσης τους», σημείωσε. «Γενικά, πρέπει να γίνουν βήματα για να ενισχυθεί η ανακύκλωση, καθώς η ταφή είναι πλέον παρωχημένη», κατέληξε.