Υπουργείο Οικονομικών: Νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα μέτρα για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία, με στόχο τα 2 δισ. ευρώ έως το 2026.

Η προσυμπλήρωση εσόδων, εξόδων και φόρων στις δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων γίνεται υποχρεωτική, με στόχο τη διευκόλυνση στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η προσυμπλήρωση γίνεται με βάση τα στοιχεία του myDATA και θα πρέπει να συμφωνεί με τους λογιστικούς κανόνες. Παρόλως, προβλέπεται απόκλιση 30% στα έσοδα και τις δαπάνες, με αργότερο στόχο τη μείωσή της στο μηδενικό επίπεδο.

Τα στοιχεία των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ θα είναι αδιαμφισβήτητα και θα μην μπορούν να αλλαχθούν, παρά μόνο αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα έσοδα ή τις δαπάνες.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS προχωρά κανονικά, με την προθεσμία για την εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης POS να εκτείνεται έως τις 29 Φεβρουαρίου για ορισμένους κλάδους της αγοράς.

Στόχος του Υπουργού Οικονομικών είναι η πλήρης σύνδεση POS και ταμειακών μηχανών έως τις 29 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για την πιθανή παράταση λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων φέρνει τη δυνατότητα επιπλέον εσόδων για τα δημόσια ταμεία, που εκτιμάται ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ έως το 2026.

δειτε ακομα

δειτε ακομα