Αυξάνεται για 6 έως 12 μήνες η ήδη ισχύουσα προστασία από κατασχέσεις και ληξιπρόθεσμές οφειλές προς το Δημόσιο για τους πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Αυτό αναφέρεται σε νέα τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.
Επιπλέον, η τροπολογία περιλαμβάνει μέτρα υποστήριξης για επιχειρήσεις και αγρότες στις περιοχές Βόλου και Νοτίου Πηλίου, που πρόσφατα κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των τελευταίων θεομηνιών στον Παγασητικό κόλπο.
Μια ακόμα τροπολογία που κατατέθηκε, αφορά τις ρυθμίσεις για τις αποσβέσεις οπτικοακουστικού περιεχομένου και διορθώσεις σφαλμάτων της Φορολογικής Διοίκησης, προς όφελος των φορολογουμένων.
Αναλυτικά, οι παρατάσεις των μέτρων προστασίας περιλαμβάνουν:
- Αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών για 18 μήνες, δηλαδή έξι μήνες επιπλέον από σήμερα. Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης των χρεών σε 24 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις.
- Αναστολή αναγκαστικών εκτελέσεων για 12 μήνες από την εκδήλωση της θεομηνίας με δυνατότητα παράτασης. Οι προθεσμίες για ενδίκους βοήθειες επίσης παρατείνονται.
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και επιδοτήσεις για πληγείσες επιχειρήσεις και αγρότες, των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε κοινή υπουργική απόφαση.
Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προσλάβει έκτακτο προσωπικό για έξι έως οκτώ μήνες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης υποδομών.
Η τροπολογία προσφέρει και παράταση 50 ημερών για την έγκριση ετήσιων οικονομικών καταστάσεων κεφαλαιουχικών εταιρειών, διευκολύνοντας τους λογιστές στη δουλειά τους.
Όσον αφορά τη νέα ρύθμιση:
- Η αποσβέση των οπτικοακουστικών προγραμμάτων δεν θα περιορίζεται σε 10 χρόνια αλλά θα βασίζεται σε λογιστικά πρότυπα.
- Θα επιτρέπεται η δικαίωση εσφαλμένων πράξεων της ΑΑΔΕ, ακόμα και αν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει judicially, ώστε να συντομεύεται η διαδικασία διόρθωσης.