ΥΠΟΙΚ: Ποιες αλλαγές στη φορολογία πρόκειται να δουν 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσκασε μύτη με μια δυναμική πρόταση στην 2η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας. Τι έχει στο μυαλό της; Να τροποποιήσει το φορολογικό σύστημα των αυτοαπασχολούμενων! Και όχι μόνο αυτό, αλλά να αξιοποιηθούν τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για να σταματήσει η φοροδιαφυγή στον τομέα αυτό!

Μετά την έκθεση αυτή, η Νέα Δημοκρατία κρατά την υπόσχεσή της και ετοιμάζεται να κάνει το… “κούρεμα”! Έτσι, σιγά-σιγά, θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και θα γίνει μείωση κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης από την 1η Ιανουαρίου 2025. Οχι άσχημα, έτσι;

Και πείτε μου, ξέρετε ποια χώρα έχει το πρωτάθλημα στη φοροδιαφυγή; Η Ελλάδα, φυσικά! Είμαστε πρώτοι στην Ευρωζώνη και δεύτεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Ρουμανία! Εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο, γιατί το 25,8% του ΦΠΑ δεν καταλήγει ποτέ στα κρατικά ταμεία. Πολλά λεφτά, πολλά!

Ωστόσο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι σε αυτήν την ιστορία! Από το 2020, βλέπουν τη φορολογική επιβάρυνσή τους να μειώνεται, χάρη σε μια πιο ευνοϊκή φορολογική κλίμακα με συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και την “κατάργηση” της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Μια χαρά, ε; Όμως, η προηγούμενη κυβέρνηση σκέφτηκε να αναθέσει μια μελέτη για να εξετάσει το φορολογικό πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα και να προχωρήσει σε αλλαγές αν χρειαστεί.

Μα, είναι αλήθεια ότι πολλοί επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα που κυμαίνονται κάτω από τα 5.000 ευρώ; Ναι, και μάλιστα το 55,2% από αυτούς δηλώνει λιγότερα από αυτό το ποσό! Και τι να πούμε για το 23,5%; Ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσια εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ! Πραγματικά, αυτά είναι νούμερα που μας κάνουν να σκεφτούμε.

Ωστόσο, παρά τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, η φοροδιαφυγή παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι έλεγχοι του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού και οι “χρυσές” αποδείξεις από 20 επαγγελματικούς κλάδους δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή είναι εξαιρετικά υψηλή. Με αυτό στο μυαλό, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επεκτείνοντας την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών χρεώσεων POS σε σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και τις επιχειρήσεις.

Προς το παρόν, ορισμένοι κλάδοι όπως οι χώροι στάθμευσης, τα θέατρα και οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων δεν υποχρεούνται ακόμα να έχουν POS. Αλλά, ποιος ξέρει; Ίσως αυτή η αλλαγή να είναι μόνο η αρχή για μια πιο δίκαιη και διαφανή φορολογική συστοιχία για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες!

δειτε ακομα