Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι μικρές τράπεζες στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πτώση και υπό υπόνοια επενδύσεων.

Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών έπεσαν κατά τη διάρκεια της Δευτέρας μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, με τις περιφερειακές τράπεζες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τριών ετών. Ο δείκτης KBW Nasdaq των εμπορικών τραπεζών υποχώρησε πάνω από 10%, με τους μεγάλους δανειστές όπως η Comerica Inc. και η Zions Bancorp να υποχωρούν περισσότερο από 20%. Η υποχώρηση αντανακλά την έντονη ανησυχία των επενδυτών για την υγεία του κλάδου μετά από τρεις πτωχεύσεις τραπεζών.

Η φυγή ανασφάλιστων καταθέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάρρευσης της SVB Financial Corp., μητρικής της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Οι επενδυτές συνεχίζουν να απομακρύνονται από τις τράπεζες με μεγάλα ποσά ανασφάλιστων καταθέσεων, καθώς η Comerica ανακοίνωσε ότι το 64% των καταθέσεών της στο τέλος του περασμένου έτους ήταν ανασφάλιστες και η Zions το 53%, σύμφωνα με τις αρχειοθετήσεις.

Η Federal Reserve και η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβαν έκτακτα μέτρα την Κυριακή για να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν τόσο για μεμονωμένες τράπεζες όσο και για τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο της αναταραχής.Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι άνθρωποι που διοικούν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πλέον εκεί, αν η τράπεζα αναληφθεί από το FDIC. Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται, καθώς πήραν ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν απέδωσε, χάνουν τα χρήματά τους. Ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της απόδοσης ευθυνών στους υπεύθυνους και δήλωσε ότι στην κυβέρνησή του, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Οι κλυδωνισμοί της SVB έγιναν αισθητοί και στην Ευρώπη, όπου ο τραπεζικός δείκτης STOXX υποχώρησε κατά 6,3% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η γερμανική Commerzbank υποχώρησε έως και 12,7%, ενώ η Credit Suisse σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ μετά από πτώση 15%. Η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA παρακολουθεί στενά τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που εποπτεύει και αναζητά σημάδια μετάδοσης από την κατάρρευση της SVB και της Signature.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ταχεία δράση της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις των πολιτών θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται και θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα