Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η ελληνική οικονομία παρουσίασε θετικά αποτελέσματα, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες υπερβάλαν τη πτώση των εξαγωγών προϊόντων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 755 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 6,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα έσοδα από άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, ανήλθαν σε 7,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι εξαγωγές προϊόντων σημείωσαν πτώση 743 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 24,7 δισ. ευρώ.
Ο τουρισμός και οι άυλες υπηρεσίες συνεχίζουν να ενισχύουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε μια περίοδο στασιμότητας στην Ευρωζώνη. Το 2021 και 2022 οι εξαγωγές προϊόντων είχαν εντυπωσιακή άνοδο, σχεδόν διπλασιαζόμενες, αλλά πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Είναι αξιέπαινο ότι τα έσοδα από υπηρεσίες άγγιξαν το 87% των εξαγωγών προϊόντων στο πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σχέση με 78% το 2023. Δεδομένης της συνήθους διπλάσιας αύξησης των τουριστικών εσόδων στο δεύτερο εξάμηνο, εκτιμάται ότι το ποσοστό αναμένεται να ξεπεράσει το 100% στο τέλος του έτους.
Επίσης, οι εξαγωγές προϊόντων δείχνουν πτώση περισσότερο σε σταθερές τιμές, υποδηλώνοντας πως οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά περίπου 3%. Αντίθετα, οι εισαγωγές προϊόντων σκαρφάλωσαν κατά 3,4% σε τρέχουσες τιμές, με τιμές που ήταν ελαφρώς μειωμένες.
Αυτό αποδίδεται στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με το ΑΕΠ να σημειώνει 2,1% αύξηση, σε σύγκριση με 0,4% στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, οι Έλληνες δαπάνησαν 900 εκατ. ευρώ περισσότερα σε υπηρεσίες στο εξωτερικό, φτάνοντας συνολικά τα 14,1 δισ. ευρώ.
Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών ωφελεί και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μειώνοντάς το σχεδόν 8,8 δισ. ευρώ. Αυτός ο δείκτης θεωρείται κρίσιμος από επενδυτές και οίκους αξιολόγησης, κάνοντας τις ελληνικές οικονομικές συνθήκες πιο ελκυστικές.
Τέλος, το έλλειμμα καλύφθηκε από εισροές κεφαλαίων, κυρίως επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα και αγορές μετοχών ελληνικών εταιρειών.