Υπάρχει ανησυχία για μια αλυσίδα καταρροών τραπεζών μετά τη Silicon Valley – Σχέδια ενίσχυσης στην αγορά.

Την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή της Καλιφόρνιας έκλεισε την αμερικανική τράπεζα Silicon Valley Bank που διαθέτει ενεργητικό 209 δισ. δολ. προκαλώντας πανικό στις αγορές.

Το λουκέτο της Silicon Valley Bank ξύπνησε μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers, που αποτέλεσε ορόσημο της χρηματοοικονομικης κρίσης, καθώς καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας στην Ιστορία.

Η SVB Financial Group που είχε εξειδικευτεί στο δανεισμό προς νέες επιχειρήσεις (Startup) έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε την Παρασκευή από την οικονομική κρίση του 2008.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης, διευθυντικά στελέχη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά και επενδυτές περνούν ένα Σαββατοκύριακο αγωνίας σχετικά με το ενδεχόμενο η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) να προκαλέσει ένα φαινόμενο… ντόμινο.

Θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα και σε άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, δεν βρουν έναν αγοραστή για την SVB στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να προστατευτούν οι καταθέσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί.

Ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός οργανισμός Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), που διορίστηκε για την ανάληψη των αρχικών καθηκόντων διαχείρισης της τράπεζας, θα προσπαθούσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να βρει μία άλλη τράπεζα που θα ήθελε να συγχωνευτεί με την SVB, όπως δήλωσαν την Παρασκευή, πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Στη Βρετανία αναζητούνται λύσεις

Ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προκειμένου «να αποφευχτούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες» που προκύπτουν από το χάος γύρω από τη θυγατρική της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εργαζόμαστε σταθερά το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ο Χαντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα, σχέδια, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες οικονομικής ρευστότητας και να πληρώσουν το προσωπικό τους».

Ο Χαντ δήλωσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση «μιας μακροπρόθεσμης λύσης που ελαχιστοποιεί ή ακόμη και αποφεύγει συνολικά, απώλειες για μερικές από τις περισσότερο υποσχόμενες εταιρίες μας».

Σήμερα έγινε γνωστό πως δόθηκε προθεσμία 24 ωρών στις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Βρετανίας προκειμένου να διασώσουν από την κατάρρευση την τράπεζα Valley Bank UK (SVB UK), καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζεται να τη θέσει σε διαδικασία πτώχευσης, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Δανειστές όπως, η Barclays PLC και η Lloyds Banking Group συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία, προσέγγισε το διοικητικό συμβούλιο της SVB UK στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να διαπιστώσει αν θα μπορούσε να επιτευχθεί μία έκτακτη συμφωνία εξαγοράς, σύμφωνα με το Sky News.

Guardian: Η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην κατάρρευση

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές έχουν λιγότερη διάθεση για ρίσκο όταν τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους, γίνονται πιο ακριβά λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Αυτό επιβάρυνε τις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή τους κύριους πελάτες της Silicon Valley Bank, επειδή έκανε τους επενδυτές τους πιο απρόθυμους να αναλάβουν τυχόν οικονομικούς κινδύνους.

Ορισμένοι πελάτες της Silicon Valley Bank αντιμετωπίζουν έλλειψη μετρητών

Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια προκάλεσαν ασφυξία ως προς τις δημόσιες προσφορές ομολόγων για πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις και έκαναν πιο δαπανηρή την ιδιωτική άντληση κεφαλαίων, ορισμένοι πελάτες της Silicon Valley Bank άρχισαν να αποσύρουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους. Αυτό κατέληξε στο ότι η Silicon Valley Bank έψαχνε τρόπους, την περασμένη εβδομάδα, για να καλύψει τις αναλήψεις των που έκαναν οι πελάτες της.

Η τράπεζα πωλεί χαρτοφυλάκιο ομολόγων με ζημία

Για να χρηματοδοτήσει τις αναλήψεις, η Silicon Valley Bank πούλησε, την Τετάρτη (08/03), ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 21 δισ. δολαρίων που αποτελείτο κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Το χαρτοφυλάκιο τής απέδιδε κατά μέσο όρο 1,79%, πολύ πιο κάτω από την τρέχουσα απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου που είναι περίπου 3,9%. Αυτό ανάγκασε την SVB να αναγνωρίσει ζημία 1,8 δισ. δολαρίων, την οποία έπρεπε να καλύψει μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Η SVB ανακοινώνει πώληση μετοχών

Έτσι, η SVB ανακοίνωσε, την Πέμπτη (09/03), ότι θα πουλήσει 2,25 δισ. δολάρια σε κοινές μετοχές και προνομιούχες μετατρέψιμες μετοχές για να καλύψει το κενό χρηματοδότησής της. Οι μετοχές της έκλεισαν τη διαπραγμάτευση της ημέρας με πτώση 60%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι αποσύρσεις καταθέσεων θα μπορούσαν να την ωθήσουν να αντλήσει ακόμa περισσότερα κεφάλαια.

Η πώληση μετοχών αποτυγχάνει

Ορισμένοι πελάτες της SVB απέσυραν τα χρήματά τους από την τράπεζα κατόπιν συμβουλής εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως το Founders Fund του Πίτερ Τίελ, σύμφωνα το Reuters. Αυτό τρόμαξε επενδυτές όπως η General Atlantic, με αποτέλεσμα η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων να αποτύχει.

Η SVB τίθεται υπό αναγκαστική διαχείριση

Η SVB προσπάθησε, την Παρασκευή (10/03), να βρει εναλλακτική χρηματοδότηση μέσω της πώλησής της. Αργότερα, ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ανακοίνωσε ότι η SVB έκλεισε και τέθηκε υπό την επιτροπεία της. Η FDIC πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της SVB και ότι οι μελλοντικές πληρωμές μερισμάτων ενδέχεται να γίνουν σε ανασφάλιστους καταθέτες.

δειτε ακομα