Οι τράπεζες ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις

Οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών θεωρούν ότι η παρούσα κατάσταση είναι μοναδική για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο και ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να επιταχύνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Θεωρούν ότι η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης και του δημόσιου τομέα είναι απαραίτητος για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων.

Οι τράπεζες, έχοντας επιτύχει την εξυγίανση των ισολογισμών τους, δηλώνουν έτοιμες να υποστηρίξουν την αγορά μέσω χρηματοδοτήσεων. Εκτιμούν ότι από το β΄ εξάμηνο του 2023, η ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό θα αυξηθεί. Οι τράπεζες επίσης στοχεύουν στο να παρέχουν ρευστότητα σε όλες τις επιχειρήσεις, με έμφαση στα έργα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 3,5% το 2023, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η αύξηση των επενδύσεων και η κατανάλωση αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη, ενώ αναμένεται επίσης η αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές και πράσινη ενέργεια.

δειτε ακομα