Τράπεζα της Ελλάδος: Βιωσιμότητα Δημόσιου Χρέους μέχρι το 2030

Η ΤτΕ λέει πως τουλάχιστον μέχρι το 2030 το Δημόσιο Χρέος έχει βιωσιμότητα.

Η εξέλιξη του χρέους και των αναγκών χρηματοδότησης φαίνεται να παρουσιάζει περιορισμένες αποκλίσεις από το βασικό σενάριο μέχρι τις αρχές του 2030, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση.

Η πιθανότητα αντιστροφής της ανοδικής πορείας του χρέους προς το ΑΕΠ είναι περιορισμένη στο μέσο προφθάσματος, όπως και η υπέρβαση των ορίων 15% και 20% του ΑΕΠ για τις ανάγκες χρηματοδότησης. Οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους εκτιμούνται να παραμένουν οριοθετημένοι, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το χρέος αναμένεται να μειωθεί σε 161,9% του ΑΕΠ το 2023 και 153% του ΑΕΠ το 2024. Στο βασικό σενάριο, ο ρυθμός παραμένει σταθερός και μόνο το 2033 υπάρχει ανακοπή για τεχνικούς λόγους.

Το 2033 θα δει τη λήξη της περιόδου αναβολής πληρωμών τόκων που χορηγήθηκαν από το EFSF, με αύξηση του χρέους κατά περίπου 27 δις ευρώ ή 8% του ΑΕΠ του εκάστοτε έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη διανομή των αναβολών τόκων σε διάφορα έτη, αποφεύγοντας μεγάλη επιβάρυνση το 2033. Οι αναβολές δεν επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο επαναχρηματοδοτικός κίνδυνος αυξάνεται με τη συνεχιζόμενη αναχρηματοδότηση, με αυξημένη αβεβαιότητα στο μέσο προς μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η προσήλωση στους στόχους και τη χρήση των πόρων αποτρέπει την χρηματοδοτική ένταση.

Η εξέλιξη του χρέους δείχνει ανθεκτικότητα σε αρνητικά σενάρια μέχρι το 2030. Η δυσχέρεια περιορίζεται αν επιτύχουμε τους στόχους και αξιοποιήσουμε τους πόρους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα