Το φάντασμα της Lehman προκαλεί φόβο στις αγορές – Η φούσκα των startups καταρρέει στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική τράπεζα Silicon Valley Bank διακοπείσε τη λειτουργία της και αναλήφθηκε από την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ. Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα και οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB θα μεταφερθούν στην Deposit Insurance National Bank of Santa Clara. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της SVB, ενός από τους σημαντικότερους δανειστές νεοσύστατων εταιρειών, προκάλεσαν πανικό στο διεθνές οικοσύστημα των startup. Τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισ. δολ., ενώ οι καταθέσεις τα 175,4 δισ. δολ. Η FDIC δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις, ενώ οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.Η αμερικανική τράπεζα Silicon Valley Bank ανακοίνωσε πρόσφατα την πώληση μετοχών αξίας 2,25 δισ. δολαρίων για να στηρίξει τα οικονομικά της. Αυτή η κίνηση πυροδότησε τη φυγή μεγάλων Venture Capital funds από την τράπεζα, καθώς ζήτησαν από τις επιχειρήσεις των χαρτοφυλακίων τους να περιορίσουν την έκθεσή τους στην SVB και να σηκώσουν τα μετρητά τους. Η SVB είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με την startup σκηνή των ΗΠΑ, ως η μοναδική εισηγμένη τράπεζα που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας. Συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από Venture Capital των ΗΠΑ και με το 44% των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης με υποστήριξη VC που εισήχθησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο πέρυσι.

Η κατάρρευση της SVB παρέσυρε 4% κάτω τον τραπεζικό κλάδο στη Wall Street. Ο Dow υποχώρησε για τέταρτη σερί συνεδρίαση, αυτή τη φορά κατά 345 μονάδες ή 1,07%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έχασαν αντίστοιχα 1,45% και 1,76%. Οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν το πενθήμερο σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα τους από την αρχή του έτους. Στη Wall Street, η Bank of America, η Citigroup και η Morgan Stanley επίσης κατέγραψαν απώλειες.

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 1.056,26 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,49%, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της SVB επηρέασαν τους τραπεζικούς τίτλους παγκοσμίως. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 5,24% σε εβδομαδιαία βάση, μετά από έντεκα εβδομάδες ανόδου.Η αγορά μειώθηκε κατά 1,67 δισ. ευρώ και η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 113,76 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 49.552.587 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν σε ποσοστά 2,85% και 1,39% αντίστοιχα. Το συνολικό κέρδος της αγοράς ανήλθε σε 22,13% και έχει σημειώσει άνοδο σε ποσοστό 13,60% από τις αρχές του έτους.

Η Silicon Valley Bank (SVB) αντιμετωπίζει κατάρρευση, καθώς η μετοχή της μητρικής εταιρείας, SVB Financial Group, καταβαραθρώθηκε κατά 60% την Πέμπτη και έχασε άλλο 60% της εναπομείνασας αξίας της στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής. Η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ απέτυχε και η SVB προσανατολίστηκε σε πιθανή πώλησή της, αλλά μια ταχεία εκροή καταθέσεων περιέπλεξε και αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας στην παρέμβαση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών. Η κατάρρευση της SVB θα είχε αντίκτυπο όχι μόνο στις καταθέσεις, αλλά και στις πιστωτικές διευκολύνσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης. Η FDIC δήλωσε ότι οι δανειολήπτες της SVB θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους.

δειτε ακομα