Επιπτώσεις αύξησης επιτοκίων σε δάνεια και καταθέσεις

Σύντομα, οι δανειολήπτες, κυρίως εκείνοι που έχουν επιχειρηματικά δάνεια και οι ιδιώτες με καταναλωτικά δάνεια, θα αντιμετωπίσουν νέα αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Αυτή η αύξηση οφείλεται στη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης που θα εφαρμοστεί από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αύξηση πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι η αμερικανική ΕΔΤ ανακοίνωσε μια προσωρινή παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της. Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει μείωθεί σημαντικά.

Η αύξηση του κόστους δανείων στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, όσοι δανειολήπτες έχουν στεγαστικά δάνεια με μεταβλητό επιτόκιο και εξυπηρετούν το δάνειο τους κανονικά, συμπεριλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει τη διατήρηση του επιτοκίου euribor στο 2,85%. Για τους ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα προστασίας που μειώνει την αύξηση των επιτοκίων κατά το ήμισυ.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις, ειδικά για εκείνες που δεν καταφέρνουν να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε σταθερά επιτόκια. Το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών έχει ήδη αυξηθεί κατά 15 μονάδες βάσης, στο 5,56%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,86% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε κατά 41 μονάδες βάσης, στο 6,36%, ενώ το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, στο 7,57%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 5,56%, ενώ το μέσο επιτόκιο των δανείων λήξης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει αυξηθεί κατά 37 μονάδες βάσης, στο 6,05%.

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και προθεσμίας, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία και την κριτική του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό το ζήτημα σχολιάστηκε πρόσφατα από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία ανέφερε ότι το επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έως ένα έτος αυξήθηκε κατά έξι μονάδες βάσης για τους ιδιώτες και κατά 40 μονάδες βάσης για τις επιχειρήσεις. Για διαστήματα άνω του ενός έτους, το επιτόκιο ανήλθε στο 1,71%.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία είναι χαμηλότερα από ό, τι στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία το επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών διάρκειας μέχρι ενός έτους είναι 1,33%, ενώ στην Πορτογαλία είναι 0,95%. Για προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους, τα επιτόκια ανέρχονται στο 1,64% και 1,24% για Ισπανία και Πορτογαλία αντίστοιχα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα