Τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ

Η επόμενη Δευτέρα, πιθανότατα, ξεκινάει η διαδικασία για τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Οκτώ εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους και να πληρώσουν τον φόρο τους σε οκτώ δόσεις. Όσοι πληρώνουν μια φορά θα έχουν έκπτωση 3% στον φόρο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων αναμένεται να είναι η 31η Ιουλίου αντί της 30ης Ιουνίου. Φέτος, περίπου 1 εκατομμύριο δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων θα είναι προσυμπληρωμένες. Επιπλέον, ο τρόπος φορολόγησης για τους επαγγελματίες άλλαζει, με τον φόρο να υπολογίζεται με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, του φορολογικού έτους 2023, θα πληρώνεται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 31η Ιουλίου 2024. Οι υπόλοιπες πρέπει να καταβληθούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του κάθε μήνα. Αν η προθεσμία υποβολής της δήλωσης μεταφερθεί, οι δύο πρώτες δόσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι την ημερομηνία της διαφορετικής δόσης.

2. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και οντότητες που κρατούν απλογραφικά βιβλία, θα καταβάλλεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

3. Εάν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβληθεί μονοδοσολογικά μέχρι την πρώτη ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, προβλέπεται έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων οφειλών.

4. Ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων και οντοτήτων για το φορολογικό έτος 2023, πληρώνεται σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, εκτός από τα νομικά πρόσωπα και οντότητες υπό εκκαθάριση.

Επιπλέον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο:

– 3 πρώτα χρόνια: Χωρίς τεκμαρτό εισόδημα

– 4ος χρόνος: 67% μείωση

– 5ος χρόνος: 33% μείωση

– Έκτος χρόνος και μετά: Τεκμαρτό εισόδημα στα 10.920 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης.

Σημείωση: Το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ καλύπτει το 84% των επαγγελματιών που δεν έχουν εργάζοντες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα