Προβλέπεται να φτάσουν στα 100 δισ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές φέτος

Οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν στα 100 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 74 δισ. το 2021, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών. Εκτός από τον πρωτογενή τομέα, τα ελληνικά προϊόντα στηρίζονται επίσης στην τεχνολογία. Περίπου το 15% των ελληνικών εξαγωγών είναι τεχνολογικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, αναφέρει ότι οι εξαγωγές τρέχουν περίπου στο 18% και υπάρχει μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα 55 δισ. σχετικά με τα προϊόντα και τα 35 δισ. σε ό, τι αφορά τις υπηρεσίες, αντιπροσωπεύοντας το 27% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει καλύτερη απόδοση σε σχέση με παραδοσιακές εξαγωγικές δυνάμεις, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Η ανάπτυξη στον εξαγωγικό τομέα αναμένεται να συνεχιστεί το 2023. Καθώς οι εξαγωγές έχουν εξελιχθεί σε βασικό οικονομικό πυλώνα για την Ελλάδα, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός στρατηγικών για το άνοιγμα νέων αγορών και η είσοδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διαδικασία των εξαγωγών. Παρόλο που η διαδικασία απαιτεί την πέραση προϊόντων από πολλές χώρες, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει συμφωνίες διμερούς ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες, πράγμα που κατέστησε δυνατή την αύξηση των εξαγωγών.

Μέχρι κι από 20 χώρες περνά ένα προϊόν για να φτάσει στον προορισμό του

Ως επικεφαλής εταιρείας του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, επισημαίνει πόσο περίπλοκη είναι η διαδικασία εξαγωγής προϊόντων, με απαιτήσεις για την πέραση προϊόντων ακόμη και από 20 χώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους. Οδηγεί στην κεφαλαιοποίηση του θετικού momentum η είσοδος νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διαδικασία των εξαγωγών.

δειτε ακομα