Υπάρχει συνεχής αύξηση του κόστους κατασκευής

Ορατή αύξηση κατά 50% στα οικοδομικά υλικά και εκτίναξη του κόστους κατασκευής κατά 60%-70% έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατασκευαστές για τα προγραμματισμένα έργα.

Η ανησυχία για τα “μη εφικτά έργα” είναι εμφανής στην εργοληπτική βιομηχανία. Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν προβλέπουν μείωση των τιμών τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια και, ως αποτέλεσμα, υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία άμεση λήψη μέτρων.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) έθεσε ξανά το ζήτημα της αντιμετώπισης του προβλήματος των αυξανόμενων τιμών, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνετή αναθεώρηση του συστήματος τιμολόγησης και αναθεώρησης, με αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή πρόοδο των έργων λόγω της μείωσης των πληρωμών σε σχέση με το κόστος τους.

Για τον λόγο αυτό, απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση της Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, που ιδρύθηκε αλλά παραμένει ανενεργή λόγω έλλειψης διοίκησης. Οι εργολήπτες απαιτούν την ενίσχυση του οργανισμού για την άμεση εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών.

proti-fasi-apokatastasis-tis-ypsilis-gefyras-servion5b-960x641-1

Το Παρατηρητήριο Τιμών θα αναλάβει τον αυτόματο καθορισμό και προσαρμογή των τιμών, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, μέσω ενός διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί η συστηματική ταξινόμηση και η ενοποίηση των προϊόντων των κατασκευαστικών υλικών και των προμηθευτών τους, καθώς και η δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού για την τιμολόγηση και παρακολούθηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, των ενοικιάσεων μηχανημάτων και των αμοιβών του εργατικού προσωπικού.

Αναμένονταν ότι το Παρατηρητήριο θα είχε τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2022, αλλά οι διαδικασίες για τη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού δεν έχουν προχωρήσει ακόμα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές των οικοδομικών υλικών να παραμένει ανεπίλυτο.

“Είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί άμεσα η ταχεία προώθηση μέτρων για την θωράκιση του κόστους κατασκευής των έργων, με τη δημιουργία σύγχρονων Αναλυτικών Τιμολογίων Εργασιών και αντικειμενικών Συντελεστών Αναθεώρησης, καθώς και με την ενημέρωση όλων των προϋπολογισμών για τα Δημόσια Έργα που διατίθενται προς δημοπράτηση”, τονίζεται.

Ο Σύνδεσμος απαιτεί η τιμολόγηση, οι αναλύσεις και οι αναθεωρήσεις να εφαρμόζονται σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις, τόσο σε Συμβάσεις Παραχώρησης όσο και σε συμβάσεις που περιλαμβάνουν Συντήρηση και Λειτουργία, καθώς και για την ενημέρωση όλων των προϋπολογισμών για τα Δημόσια Έργα.

Νέα αύξηση στα οικοδομικά υλικά Η συνεχής αύξηση των τιμών των υλικών αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία, παρά την αισθητή μείωση των τιμών στο πετρέλαιο και τον ηλεκτρισμό, παρατηρήθηκαν νέες αυξήσεις κατά 8,4% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν αυξήσεις στα εξής προϊόντα: τούβλα (20,2%), πλαστικοί σωλήνες, συνθετικοί, ινοτσιμέντο (12,9%), ασφαλείας γυαλοπίνακες (12,7%), θερμαντικά σώματα (12,6%), πλακίδια γενικά – δάπεδου, τοίχου (11,3%), παρκέ (10,3%), σιδήρος οπλισμού (9,8%), έτοιμο σκυρόδεμα (9,4%), ξύλινες ντουλάπες (9,4%), πλαστικό, ακρυλικό νερού (9,2%), χαλκού αγωγοί (8,9%), μαρμαρόπλακες (8,9%), ξύλινα παράθυρα (5,8%), εντοιχισμένα ντουλάπια (8,5%), αλουμινένια κουφώματα (8,4%), τσιμέντο (6,7%), εσωτερικές πόρτες (6,7%) και ανελκυστήρες (5,5%). Αντιθέτως, παρατηρήθηκε μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια (29,9%) και το πετρέλαιο κίνησης – diesel (9,8%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών των οικοδομικών υλικών για νέα κατοικία παρουσίασε αύξηση 8,4% τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου του 2022, έναντι αύξησης 11% που παρατηρήθηκε στη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών για το έτος 2022 με το έτος 2021.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου του 2023, έναντι αύξησης 1,2% που παρατηρήθηκε στη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών για το έτος 2022.

 

δειτε ακομα

δειτε ακομα