Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Παράταση της μείωσης 15% στην κατανάλωση αερίου

Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας έφτασε σε πολιτική συμφωνία για την παράταση του εθελοντικού στόχου μείωσης της κατανάλωσης αερίου κατά 15% και κάλεσε τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο Συμβούλιο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Η απόφαση αυτή προήλθε από τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παρά τη βελτίωση της εφοδιαστικής κατάστασης, οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένουν ανασφαλείς, κάτι που απαιτεί τη διατήρηση υψηλών επιπέδων αποθεμάτων στην Ε.Ε. για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Με βάση τις εκθέσεις της Κομισιόν, η διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την προμήθεια καυσίμων στην Ε.Ε., ενώ η αύξηση της ζήτησης μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ήδη από τον Φεβρουάριο του 2025.

Η παράταση της μείωσης της κατανάλωσης αερίου κατά 15% έως την 31η Μαρτίου 2025 επισημαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για προληπτικά μέτρα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα