“Τέσσερις τραπεζικοί γίγαντες «σταυρώθηκαν» στην Credit Suisse – Διέκοψαν τις συναλλαγές.”

Η Credit Suisse βρίσκεται στο επίκεντρο του κυκλώνα, καθώς τέσσερις μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Societe Generale και η Deutsche Bank, έχουν θέσει περιορισμούς στις συναλλαγές τους που αφορούν την Credit Suisse Group ή τους τίτλους της. Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ η Societe Generale διατηρεί τις υφιστάμενες θέσεις αντισυμβαλλομένων με την Credit Suisse, αλλά δεν τις αυξάνει. Η Deutsche Bank μείωσε την αξία δανεισμού που αποδίδει στους τίτλους της Credit Suisse.

Οι περιορισμοί αυτοί προστίθενται στα προβλήματα της Credit Suisse, καθώς προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και να βρει τα πατήματά της μετά από μια σειρά δαπανηρών σκανδάλων. Η επιφυλακτική στάση που υιοθέτησαν οι ανταγωνιστές της Credit Suisse έρχεται αφού η ελβετική κεντρική τράπεζα έριξε μια σανίδα σωτηρίας μετά τη σφυροκόπησή των μετοχών της στον απόηχο της αμερικανικής τραπεζικής κρίσης αυτή την εβδομάδα.

Οι πέντε άνθρωποι με άμεση γνώση του θέματος ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.Οι τράπεζες Deutsche Bank και HSBC ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τα δάνειά τους που συνδέονται με τίτλους της Credit Suisse. Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η HSBC δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για τη μείωση της έκθεσής της στον ελβετικό δανειστή. Μια πηγή από μια μεγάλη παγκόσμια τράπεζα ανέφερε ότι η τράπεζά τους ζητά από τον ελβετικό δανειστή τον ακαθάριστο διακανονισμό. Μια άλλη παγκόσμια τράπεζα μείωσε την έκθεσή της στην Credit Suisse, περιλαμβάνοντας όλες τις δανειοδοτήσεις χωρίς εξασφαλίσεις.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Αυτό ήρθε μετά την υπόσχεση των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών για μια σανίδα σωτηρίας ρευστότητας προς την Credit Suisse. Ο δανειστής δήλωσε ότι ο μέσος δείκτης κάλυψης ρευστότητας ήταν 150% στις 14 Μαρτίου.

Η πτώση των μετοχών της Credit Suisse κατά 30% την Τετάρτη οδήγησε σε βουτιά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πτωτικά ήταν και τα αμερικανικά τραπεζικά μετοχές.Ο τραπεζικός τομέας βιώνει μια δύσκολη εβδομάδα, με τρεις απότομες πτώσεις και δύο αδύναμες ανακάμψεις στα ενδιάμεσα. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αμερικανικές και ελβετικές αρχές, ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πτώση, με την Credit Suisse και την First Republic να υποχωρούν κατά 8% και 26,5% αντίστοιχα. Ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 2,85%, με απώλειες που αγγίζουν το 11,47% μέσα σε μία εβδομάδα.

Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών επίσης υποχωρούν, με περιφερειακές τράπεζες μέσου μεγέθους να πλήττονται ιδιαίτερα. Οι επενδυτές αναρωτιούνται ποια τράπεζα θα χρειαστεί στήριξη στο μέλλον. Η αξία μιας τράπεζας είναι η εμπιστοσύνη που της έχουμε και πρέπει να αποκατασταθεί, σύμφωνα με τον Βίνσεντ Τζάβινς της JP Morgan AM.

Η πτώση του τραπεζικού τομέα οδήγησε σε απώλειες στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με το Παρίσι, τη Φραγκφούρτη, το Μιλάνο και το Λονδίνο να καταγράφουν απώλειες από 1,01% έως 1,64%. Η Wall Street επίσης κινείται πτωτικά, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει 1,07%, τον Nasdaq 0,80% και τον S&P 1,01%.

δειτε ακομα

δειτε ακομα