«Σπίτι μου»: Πολλές οι αιτήσεις, λίγες οι προεγκρίσεις – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι

Η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα “Σπίτι μου” ξεκίνησε στις 3 Απριλίου και αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα έως την Πέμπτη 20 Απριλίου, οι υποβληθείσες αιτήσεις έφτασαν τις 18.895. Από αυτές, 996 έχουν ήδη προεγκριθεί από τις τράπεζες με μέσο ποσό δανείου 111.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, όπως αναφέρθηκε την Κυριακή 23 Απριλίου.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια για το πρόγραμμα

Δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι άτομα ηλικίας από 25 έως 39 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, καθώς και σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εάν ο ένας από τους δύο είναι ηλικίας 25 έως 39 ετών. Επίσης, πρέπει να μην διαθέτουν κατάλληλο ακίνητο για κατοικία τους και να ικανοποιούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν οριστεί.

Σημειώνεται ότι το ετήσιο εισόδημα τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο επιτρεπτό εισόδημα ανάλογα με την κατηγορία του νοικοκυριού καθορίζεται από το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται, με βάση τους επίσημους πίνακες για το έτος 2023.

Το κύριο πλεονέκτημα για τους νέους που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι ότι η δόση αποπληρωμής του δανείου είναι χαμηλότερη, καθώς το 75% του ποσού χορηγείται άτοκα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» προσφέρει άτοκα δάνεια για αγορά κατοικίας σε άτομα ηλικίας 25 έως 39 ετών που δεν έχουν άλλη κατοικία κατάλληλη για κατοικία τους και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους τα δάνεια χορηγούνται άτοκα και το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη. Η διάρκεια του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 έτη και οι δανειολήπτες μπορούν να καλύψουν έως και το 90% της αξίας του ακινήτου. Επίσης, το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 και δεν απαιτείται εγγύηση τρίτου.

Άρχισε και το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι η πρώτη οικογένεια που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Κάλυψη» για δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, εγκαταστάθηκε στο νέο της σπίτι. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Στόχος του προγράμματος είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι, με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών. Επιπλέον, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», ενώ οι ωφελούμενοι λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους. Τέλος, οι ιδιοκτήτες καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται.

δειτε ακομα