«Σπίτι μου»: Εγκρίθηκαν τα πρώτα 1.442 δάνεια σε νέους

Ανάμεσα στα σημαντικά σχέδια της επόμενης κυβέρνησης θα βρίσκεται ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, που παρέχει χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια στεγαστικά δάνεια σε νέους άνω των 25 ετών και έως τα 39.

Τα αρχικά 500 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έχουν σχεδόν εξαντληθεί καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στις τράπεζες περίπου 29.809 αιτήσεις συνολικού κόστους € 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εργασίας, έχουν εγκριθεί ήδη 1,442 δάνεια από τις τράπεζες σε νέους από όλη την Ελλάδα, με μέσο ύψος τα € 105.000.

Τα τρία στα τέσσερα δάνεια αφορούν έγγαμους ή ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, ενώ οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το κέντρο της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Λάρισα και η Πάτρα.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος ενδέχεται να περιλαμβάνει ελαστικότερα κριτήρια για τη δικαιολόγηση του δανείου, διεύρυνση εισοδηματικών ορίων και μείωση του χρόνου ζωής του σπιτιού.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με στόχο να παράσχει δανειοδότηση για την αγορά κατοικίας έως € 200.000, εμβαδού μέχρι 150 sq.m. και ηλικίας 15 ετών. Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι άτομα ή ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και να μη διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

δειτε ακομα