Σήμα συρρίκνωσης της οικονομίας στην Ευρωζώνη

Η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να συρρικνώνεται, με την δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα να υποχωρεί κατά τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) καταγράφει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωση, με τιμή 47,1 μονάδων. Παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης παραμένει κάτω από το επίπεδο που υποδεικνύει συρρίκνωση. Εκτιμάται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρίκνωσε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση για την Ευρωζώνη, καθώς αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι υψηλές τιμές ενέργειας, η αύξηση του κόστους δανεισμού και η μειωμένη ζήτηση από εξαγωγικές αγορές. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι ανεξέλεγκτο, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν ανάπτυξη 0,1%.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη Γερμανία και τη Γαλλία, με τον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι προσδοκίες για την επόμενη χρονιά είναι επίσης αρνητικές, με την οικονομική ανάπτυξη να προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

δειτε ακομα