Σανίδα σωτηρίας από την UBS προς την Credit Suisse: Προσφέρει μέχρι και 1 δισ. δολάρια για την εξαγορά της.

Η UBS Group AG προσφέρθηκε να αγοράσει την Credit Suisse για έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να παρακάμψει την ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή. Η Credit Suisse είναι μία από τις 30 παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες και η χρεοκοπία της θα επηρεάσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου ακολούθησαν μια «βίαιη» εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές και τις προσπάθειες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να στηρίξουν τον κλάδο.

Η προσφορά της UBS έγινε στα 0,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή της Credit Suisse, πολύ κάτω από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής και σχεδόν εξαφανίζει τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας. Η UBS επέμεινε επίσης σε μια «ουσιώδη δυσμενή μεταβολή» που ακυρώνει τη συμφωνία σε περίπτωση που τα spreads της πιστωτικής αθέτησης κάνουν άλμα κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο.

Οι Αρχές προσπαθούν να διασώσουν την Credit Suisse, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών περιουσίας στον κόσμο, πριν ανοίξουν ξανά οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προχώρησε σε στήριξη των καταθέσεων των καταναλωτών, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας δάνεισε δισεκατομμύρια στην Credit Suisse για να σταθεροποιήσει τον κλονισμένο ισολογισμό της. Ωστόσο, η κατάσταση είναι ταχέως εξελισσόμενη και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι όροι θα παραμείνουν ως έχουν ή ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.Η Credit Suisse αναγκάστηκε να αντλήσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει μετά από σκανδαλικές υποθέσεις που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών. Πολλοί ανταγωνιστές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, όπως η Deutsche Bank και η BlackRock.

Η πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature έθεσε στο επίκεντρο τον κίνδυνο που απορρέει από τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που πιέζει τον τραπεζικό τομέα. Η First Citizens BancShares εξετάζει μια προσφορά για την Silicon Valley Bank, ενώ οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως έχουν πληγεί μετά την κατάρρευση της τράπεζας.

Στην Ουάσινγκτον, η προσοχή έχει στραφεί στη μεγαλύτερη εποπτεία για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες και τα στελέχη τους θα λογοδοτήσουν. Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές Αρχές μεγαλύτερη εξουσία επί του τομέα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής υψηλότερων προστίμων και της απαγόρευσης συμμετοχής αξιωματούχων σε χρεοκοπημένες τράπεζες.

δειτε ακομα