Οικονομικός κίνδυνος: Πιθανότητα «ατελείωτης πτώσης» του Ρουβλί.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας «ανώμαλης προσγείωσης» στην παγκόσμια οικονομία, λόγω των προσπαθειών των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν τον υψηλό πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες. Ο οικονομολόγος προτείνει την αύξηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν αρχικά, για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στους στόχους τους. Ο Ρουμπίνι επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός λόγω των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων και της αυξανόμενης κινεζικής ζήτησης για εμπορεύματα. Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για 10 συνεχόμενο μήνα.

Ο Ρουμπίνι έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «προφήτης της καταστροφής» και έχει προειδοποιήσει για τις μεγάλες κρίσεις που απειλούν την υφήλιο τη χρονιά που διανύουμε. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία είναι πιο επίμονος από ό,τι ανέμεναν οι αγορές και οι κεντρικές τράπεζες. Οι παράγοντες όπως η επιδείνωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και η αυξανόμενη κινεζική ζήτηση για εμπορεύματα εν μέσω επιστροφής στην ανάπτυξη θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Στην προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν τον υψηλό πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες, ο Ρουμπίνι προτείνει την αύξηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός λόγω των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων και της αυξανόμενης κινεζικής ζήτησης για εμπορεύματα. Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για 10 συνεχόμενο μήνα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα