ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ: Αντίστροφη μέτρηση για τη σύνδεσή τους.

Η ΑΑΔΕ προετοιμάζεται για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη μεταβίβαση των φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. Εκτιμάται ότι εντός του 2023 το σύστημα θα λειτουργεί σε όλο το εύρος της οικονομίας, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και διευρύνοντας τη φορολογική βάση. Οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης καθορίζονται από την ΑΑΔΕ για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας). Για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως και 100.000 ευρώ, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης είναι η 30η Ιουνίου του 2023, ενώ για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών πάνω από 100.000 ευρώ, η ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι η 31η Ιουλίου του 2023.

Ο στόχος της ΑΑΔΕ είναι να διασπάσει το “απόστημα” που υπάρχει στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, όπου οι επιχειρήσεις δεν εκδίδουν αποδείξεις και χάνεται φορολογητέα ύλη και ΦΠΑ. Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες και το ποσό πληρωμής θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή.

Σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στην Βουλή, όποιος εντοπίζεται να μην αποδίδει ΦΠΑ θα πληρώνει βαρύτατα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τις 50.000 ευρώ.Το νέο σύστημα ελέγχου των πληρωμών με κάρτα θα λειτουργεί ως εξής: Η συναλλαγή θα ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), όπου ο χειριστής θα επιλέγει την πληρωμή με κάρτα και το ΦΗΜ θα στέλνει αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS. Το σύστημα EFT/POS θα επιβεβαιώνει αυτόματα στην ταμειακή μηχανή τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τη σε αναμονή του αποτελέσματος. Το POS θα συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών και θα λαμβάνει πληροφορία για την έγκριση, την απόρριψη ή τη διακοπή της συναλλαγής. Το σύστημα EFT/POS θα αποκρίνεται στην ταμειακή με το τελικό αποτέλεσμα, απόρριψη ή έγκριση, ενώ θα στέλνει τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από την ταμειακή. Η ταμειακή μηχανή (ΦΗΜ) θα επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/POS θα δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

δειτε ακομα

δειτε ακομα