Ποινική ευθύνη και χρηματική ποινή άνω των 5.000 ευρώ για αυτούς που εμποδίζουν τους εργαζόμενους να εργαστούν

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές πέραν της αστικής ευθύνης για εκείνους που παρεμποδίζουν τους εργαζόμενους να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας και καταλαμβάνουν τους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αν τα δικαστήρια κρίνουν ότι οι απεργοί κλείνουν τους χώρους εργασίας και εμποδίζουν την είσοδο των αντιφρονούντων, θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή. Ο σκοπός αυτής της διάταξης είναι να αποτραπούν τα παράνομα κατεχόμενα χώρους εργασίας και η εμποδιστική συμπεριφορά προς τους επιθυμούντες να εργαστούν.

Το νομοσχέδιο περιγράφει επίσης τους νέους κανόνες ως εξής:

– “Η προστασία του δικαιώματος της εργασίας γίνεται με μια διάταξη που κάνει την εμποδιστική συμπεριφορά ποινικώς κολάσιμη. Συγκεκριμένα, όποιος εµποδίζει:

Α. την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή

Β. την παροχή της εργασίας από εργαζομένους που επιθυμούν να εργαστούν ή

Γ. να ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία προς εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν ή

Δ. να συµµετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια ή μη απεργίας, τιµωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ελάχιστες ποινές διπλασιάζονται”.

Η πρόθεση αυτής της νομοθεσίας είναι να τερματιστούν οι παράνομες καταλήψεις χώρων εργασίας που έχουν προκαλέσει πολλές φορές ακαταλληλότητα και έχουν οδηγήσει σε παρακμή τόσο μεμονωμένες επιχειρήσεις όσο και την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Έτσι, η παρεμπόδιση των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν θα είναι ποινικοποιημένη, προκειμένου να μπορούν οι αρχές να επέμβουν και να αντιμετωπίσουν τέτοιες παράνομες καταστάσεις που συχνά διαιωνίζονται από άσχετα πρόσωπα και οδηγούν στη μη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους”.

Η συγκεκριμένη διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτή τη στιγμή και αναφέρει:

“Άρθρο 31 – Προστασία δικαιώματος στην εργασία – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 93 του ν. 4808/2021

Στο άρθρο 93 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί της προστασίας του δικαιώματος στην εργασία, προστίθεται η παρ. 4 ως εξής:

“4. Όποιος α) εμποδίζει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή την παροχή της εργασίας από εργαζομένους οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε απεργία και επιθυμούν να εργαστούν ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος τους ή β) συµµετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια απεργίας ή ανεξαρτήτως αυτής, τιµωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων (200) ημερησίων μονάδων, οριζoμένης της τιµής εκάστης ημερησίας μονάδας σε είκοσι πέντε (25) ευρώ, αν η πράξη δεν τιµωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη. Σε περίπτωση υποτροπής τα ανωτέρω ελάχιστα όρια διπλασιάζονται”.

δειτε ακομα

δειτε ακομα