Ποια επιδόματα αυξάνονται: Ποιες αλλαγές επιφέρει ο νέος κατώτατος μισθός.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση μιας σειράς επιδομάτων. Αναλυτικά, αυτά τα επιδόματα περιλαμβάνουν την ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής αδείας, το βοήθημα λήξης ανεργίας και άλλα. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εξειδίκευσε τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό και ανακοίνωσε ότι το ποσό του κατώτατου μισθού θα φτάσει τα 780 ευρώ. Η αύξηση στηρίζεται στη δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και είναι δίκαιη για τους εργαζόμενους. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψιν και η αντοχή των επιχειρήσεων. Ο κατώτατος μισθός πριν την αύξηση ήταν 713 ευρώ και αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2019.Η αύξηση των μισθών στην ΕΡΓΑΝΗ ανέρχεται σε 832 ευρώ τον μήνα και καλύπτει 585.000 εργαζόμενους από το σύνολο των 2.500.000 εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των καλυπτόμενων εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 60.000 από το 2021. Η οικονομία επιδεικνύει δυναμική και οι μισθοί έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί κατά 12,9% σε σχέση με το 2019.

Η ανεργία έχει μειωθεί από το 17,5% το καλοκαίρι του 2019 στο 10,8% τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί. Η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί το 2023 με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 2%. Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σχετικά υψηλός στο 5%.

Τέλος, η αύξηση των μισθών στην ΕΡΓΑΝΗ συνεπάγεται ότι οι ελάχιστοι μισθοί θα βελτιωθούν σε σχέση με την κατάταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ. Η αλλαγή του καθεστώτος με τις τριετίες θα εξαρτηθεί από την πορεία της χώρας και τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%.

δειτε ακομα

δειτε ακομα