Πληθωρισμός: 2,4% τον Μάιο – Τιμές στα τρόφιμα εκτονώνονται

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε το 2,4% τον Μάιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Τα τρόφιμα εμφανίζουν υποχώρηση στις τιμές, ενώ οι τιμές στην ενέργεια έχουν μειωθεί.

Η μείωση συνδέεται με την πτώση τιμών στην ενέργεια. Επίσης, οι αυξήσεις στα τρόφιμα έχουν επιβραδυνθεί, με το ελαιόλαδο να ξεχωρίζει με αύξηση 56,8%. Επίσης, μειώθηκαν οι τιμές στα ψάρια, αναψυκτικά, ένδυση- υπόδηση και διακοπές.

Σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, ο πληθωρισμός μειώθηκε από τον Απρίλιο 2024 και από την αντίστοιχη περιόδο του 2023. Υπήρξε σημαντική μείωση σε σχέση με τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όταν το ποσοστό ήταν 3,1%.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,3% τον Μάιο 2024 συνδέεται με τις μεταβολές σε διάφορες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών. Υπήρξαν μειώσεις σε διάφορες κατηγορίες, όπως τρόφιμα, αλκοόλ, στέγαση, διαρκή αγαθά, μεταφορές, αλλαγές και υπηρεσίες.

Η κατηγορία τροφίμων έδειξε μείωση τιμών σε πολλά είδη, με τα νωπά λαχανικά, το φρούτο, το χοιρινό και το γάλα να ξεχωρίζουν. Επίσης, το ελαιόλαδο είχε αύξηση σε ετήσια βάση, αλλά χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα