Παράταση της προθεσμίας για μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου έως τον Δεκέμβριο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να παρατείνει την προθεσμία για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες μικρών εκτός σχεδίου οικοπέδων, που είναι μικρότερα των 4.000 τ.μ. Η προθεσμία προτού παραταθεί λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση αυτή θα δώσει στους ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων μια τελευταία ευκαιρία να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση ή προέγκριση οικοδομικής άδειας. Η προέγκριση ισχύει για ένα έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, που ισχύει για τέσσερα χρόνια.

Επίσης, προβλέπεται μια μεταβατική διάταξη για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός ζώνης 500 μέτρων από τα όρια σχεδίων πόλεων και οικισμών. Αυτά τα οικόπεδα πρέπει να είχαν δημιουργηθεί πριν από συγκεκριμένες ημερομηνίες, αναλόγως με το μέγεθος τους. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Όλες οι ρυθμίσεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου θα είναι μεταβατικές μέχρι την ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

δειτε ακομα

δειτε ακομα