Οι Έξι προτάσεις του Κωστή Χατζηδάκη στο Ecofin για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζει την ανάγκη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συμμετοχή του σε συνεδριάσεις του Ecofin στη Γάνδη.

Κατά τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε σε σημεία όπως η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, η ένωση κεφαλαιαγορών, μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην ενέργεια, η αναθεώρηση των επιδοτήσεων και η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής προμήθειών βασισμένης σε κοινές προμήθειες για τα εμβόλια και το φυσικό αέριο.

Ο υπουργός επισήμανε την επείγουσα ανάγκη για αυτά τα μέτρα, καθώς η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ υποχωρεί ενώ ενισχύονται οι ανταγωνιστές της σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικά με την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη για βήματα προόδου, παρά τις διαφορές απόψεων, καθώς ο κατακερματισμός των αγορών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και τη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης.

Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη για χρηματοδότηση ενεργειακών έργων που συνδέουν τις χώρες της ΕΕ μεταξύ τους, αλλά και με χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

δειτε ακομα

δειτε ακομα