Ο Moody’s «αγόρασε» χρόνο στη Μελόνι: Γλίτωσε το junk η Ιταλία

Η Ιταλία παραμένει προς το παρόν στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αποφάσισε να μην αναθεωρήσει την αξιολόγησή της για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, παρόλο που έχει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, μετά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι και αποτελεί ένα θετικό γεγονός, καθώς πολλοί αναλυτές προειδοποιούσαν για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk). Ουσιαστικά, η Ιταλία βρίσκεται σε αντίθετη πορεία από την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να βγει από την κατηγορία junk και να ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα.

Βαθμολογία

Ο Moody’s είναι ο πλέον αυστηρός οίκος αξιολόγησης και βαθμολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας με Baa1 – μόλις μία κλίμακα πάνω από το junk – με αρνητικές προοπτικές (outlook). Αυτό σημαίνει ότι μια υποβάθμιση μπορεί να είναι πιθανή οποιαδήποτε στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εκτός εάν οι προοπτικές για την αξιολόγηση θα βελτιωθούν τουλάχιστον σε ουδέτερες. Οι S&P και η Fitch διατηρούν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας δύο κλίμακες πάνω από το junk. Η απόφαση του αυστηρού Moody’s να μην εκδώσει αξιολόγηση αποτελεί μια προσωρινή ανακούφιση για την Τζόρτζια Μελόνι και διατηρεί την αγορά των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας σε μια μεγαλύτερη σταθερότητα. Μια υποβάθμιση θα αύξανε το κόστος χρηματοδότησης της Ιταλίας και θα επηρέαζε την αγορά των κρατικών της ομολόγων.

δειτε ακομα