Ο γίγαντας των επενδυτικών ταμείων που υπέστη «πληγή» από την Credit Suisse – Χάνοντας 340 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μια νύχτα.

Η απόφαση των ελβετικών οικονομικών αρχών να μηδενίσουν τα υψηλού κινδύνου ομόλογα της Credit Suisse προκάλεσε αντιδράσεις στην παγκόσμια αγορά. Τα ασιατικά κατέρρευσαν, ενώ τα ευρωπαϊκά είχαν σκαμπανεβάσματα. Η κίνηση επηρέασε τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με τον κολοσσό ομολόγων PIMCO να χάνει περίπου 340 εκατομμύρια δολάρια. Τα AT1 είναι ένας τύπος ενδεχόμενου μετατρέψιμου χρέους που αποτελούν μέρος των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, και που οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν από τις τράπεζες να διατηρούν για να προστατευθούν σε περιόδους αναταραχής της αγοράς.

Η Pacific Investment Management Co (PIMCO) διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και κατέχει ομόλογα της Credit Suisse, εξαιρουμένου του χρέους της AT1, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 4 δισ. δολ. Οι ζημιές από τους τίτλους AT1 αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη που κατέχει η PIMCO σε άλλα ομόλογα που εκδόθηκαν από τον ελβετικό δανειστή, τα οποία έχουν αυξηθεί σε αξία μετά από τη συγχώνευση διάσωσης με την UBS.

Ορισμένα ομόλογα της Credit Suisse σημείωσαν ράλι τη Δευτέρα μετά την κρατική διάσωση. Η τιμή των ομολόγων που λήγουν το 2026 εκτινάχθηκε από 66 σεντς την Παρασκευή σε 87,5 σεντς τη Δευτέρα, ενώ τα ομόλογα AT1 που εκδόθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες υποχώρησαν απότομα τη Δευτέρα.ικά μεγάλη για να αποτύχει», δήλωσε ο Νόρντμαν. Επίσης, οι πολιτικοί ανησυχούν για το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της Credit Suisse που οδήγησαν την τράπεζα στη χρεοκοπία θα λάβουν κανονικά τα μπόνους τους, παρά την κατάσταση της τράπεζας.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν την καταστροφή της αγοράς από την επένδυση σε AT1 τίτλους, λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες αυτού του τύπου χρέους θα υποστούν ζημιές μόνο μετά την εξάλειψη των μετόχων. Η δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan συνομιλεί με αρκετούς κατόχους Credit Suisse AT1 για πιθανές νομικές ενέργειες. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι της Credit Suisse που οδήγησαν την τράπεζα στη χρεοκοπία θα λάβουν κανονικά τα μπόνους τους, παρά την κατάσταση της τράπεζας.

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή της Ελβετίας, καθώς τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας επέκριναν έντονα την κρατική στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων για τη συμφωνία. Οι πολιτικοί ανησυχούν για τα τεράστια χρηματικά ποσά που δόθηκαν μέσω της ένεσης ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα, καθώς και της κρατικής βοήθειας. Η UBS θα επωφεληθεί από περίπου 260 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε κρατική και κεντρική τραπεζική στήριξη, το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Οι πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της Credit Suisse που οδήγησαν την τράπεζα στη χρεοκοπία θα λάβουν κανονικά τα μπόνους τους, παρά την κατάσταση της τράπεζας.Οι Σοσιαλδημοκράτες της Ελβετίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse και κατηγόρησαν το κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο για την αποτυχία της τράπεζας. Η κριτική αυτή αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση, αλλά είναι απίθανο να εκτροχιάσει τη συμφωνία. Το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα δισεκατομμύρια που αναπτύσσονται για να επανορθωθούν τα λάθη της ηγεσίας της Credit Suisse και τα “κλεψίματα” της διοίκησης.

Ο Ρότζερ Νόρντμαν εξέφρασε ανησυχία για τις απώλειες θέσεων εργασίας και δήλωσε ότι αυτό που συνέβη είναι τρομερό για την αξιοπιστία της Ελβετίας. Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για την ύπαρξη τραπεζών που είναι απλά πολύ μεγάλες και ανησυχεί για τη νέα UBS. Το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα απαίτησε σαφείς όρους για την εξαγορά, διαφορετικά η UBS θα γίνει η επόμενη επικίνδυνη περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Σε υπόμνημα που είδε το Reuters και το οποίο στάλθηκε στο προσωπικό την Κυριακή μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η Credit Suisse διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι τα μπόνους τους θα καταβληθούν στο ακέραιο. Το κόμμα απήτησε να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι ο ελβετικός λαός δεν θα ζημιωθεί από τη διάσωση.

δειτε ακομα